Evenimentul ZileiInternationalMutațiile COVID-19 ar putea limita iarăși călătoriile în Europa

Mutațiile COVID-19 ar putea limita iarăși călătoriile în Europa

Mutațiile COVID-19 ar putea limita iarăși călătoriile în Europa
În fața amenințărilor noilor mutații ale SARS-CoV-2, blocul comunitar a cerut evitarea călătoriilor neesențiale în UE. În cadrul unui summit, cei 27 au preciat situația ca „foarte gravă”.

Mutațiile COVID-19 pun lacăt călătoriilor în UE. După un summit organizat, joi, de blocul comunitar, situația sanitară pare alarmantă.

După acest summit, Franţa va impune, începând de duminică, călătorilor din alte țări UE să prezinte un test PCR  făcut cu 72 de ore înainte de plecare.

Măsura nu se va aplica muncitorilor frontalieri și călătoriilor esențiale.

„Toate călătoriile neesenţiale” trebuie „puternic descurajate”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Suntem tot mai îngrijoraţi pe tema diferitelor mutaţii” a spus șefa executivului European, scrie Agerpre.

Von der Leyen a făcut aceste declarații după recomandările Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

O nouă categorie de risc sanitar, „roșu închis”

Ursula von der Leyen a propus o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar. Cu o nouă categorie „roşu închis”.

În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare. Și de a intra în carantină la sosire.

Referitor la țările non-UE, Ursula von der Leyen a propus măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa.

Cum ar fi un test înainte de plecare. Controlul frontierelor este o prerogativă naţională, dar europenii încearcă să se coordoneze. Pentru a păstra funcţionarea pieţei interne, transportul mărfurilor şi cotidianul muncitorilor transfrontalieri.

Ei doresc să evite haosul care a urmat închiderii frontierelor în ordine dispersată atunci când pandemia a apărut în primăvară.

Mutațiile COVID-19 înăspresc restricțiile

În faţa coronavirusului care a suferit mutații (britanică, sud-africană), mai contagioase, mai multe ţări au înăsprit restricţiile în ultimele zile.

Cum a fost cazul Germaniei, marţi. Olanda a anunţat, joi, o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00. Portugalia a anunțat închiderea şcolilor.

În ajunul summitului, europenii au ajuns să se se înţeleagă asupra recunoaşterii reciproce a rezultatelor testelor. Atât testele PCR cât şi antigenice rapide, un progres validat joi seară.

Pentru a detecta mutaţiile coronavirusului, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale UE să crească secvenţierea, considerând insuficient nivelul actual.

CE a lansat un apel la accelerarea vaccinării, protejând 70% din populaţia adultă înainte de sfârşitul verii. Și 80% din personalul sanitar şi cei în vârstă de peste 80 de ani până în martie.

Obiective sprijinite de cei 27, a afirmat Ursula von der Leyen. „Este un efort enorm, dar realizabil”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a dat asigurări că toate mijloacele posibile  vor fi examinate pentru a asigura aprovizionarea rapidă cu vaccinuri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE


Accesează: