"Salata cu icre de știucă de Tulcea" a cucerit Europa. Care sunt secretele rețetei FOTO

"Salata cu icre de știucă de Tulcea" a cucerit Europa. Care sunt secretele rețetei FOTO

Salata cu icre de ştiucă de Tulcea a devenit protejată la nivel european, prin aprobarea sa în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP).

Este oficial. România mai face un pas înainte în Europa comercială. „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” se bucură de protecție, după ce Comisia Europeană a decis să aprobe înscrierea produsului local tradițional în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP).

Astfel, prin faptul că a devenit produs cu indicație geografică protejată, salata cu icre de ştiucă de Tulcea nu poate fi plagiată și nici supusă abuzurilor neadecvate. Salata menționată reprezintă un produs tradițional local de prelucrare a peștelui. Modalitatea de preparare diferă în funcție de zona geografică în care este gătită salata.

Un nou produs tradițional românesc protejat

Comisia Europeană protejează, prin introducerea acestui produs românesc tradițional în IGP, față de utilizarea sa neadecvată și diversele abuzuri care se pot realiza în acest sens. Salata cu icre de știucă are parte de protecţia naţională a sistemelor din domeniul calităţii, conform legislaţiei europene şi naţionale din anul 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Salata cu icre de știucă de Tulcea" este un produs tradițional românesc, care presupune prelucrarea peștelui. Modalitatea de preparare a acestei salate poate să difere în funcție de zona geografică a României.

Salata cu icre de stiucă de Tulcea este ”o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obţinută din icre în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie”, arată Comisia Europeană în cadrul unui comunicat de presă, conform news.ro.

Ce este salata cu icre de știucă de Tulcea

Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de ştiucă, completat şi subliniat de cel al icrelor de peşte din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare şi maturare. „Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării”, arată reprezentanții Comisiei Europene în cadrul unui document.

„Salata cu icre de ştiucă de Tulcea” este un produs tradițional românesc, care presupune prelucrarea peştelui. În secolul XIX, icrele erau consumate crude, iar pe parcursul secolului XX, icrele au ajuns să fie gătite și preparate în bucătăria românească.

"Salata cu icre de ştiucă de Tulcea este o cremă de culoare alb, alb-gălbui obţinută din minim 29% icre din care minim 15% icre de ştiucă cu bobul întreg şi 14% icre de peşte deltaic (specii din familia Cyprinidae - caras, babuşcă, roşioară, icre de crap neformate - şi familia Percidae - şalău, biban), în amestec cu ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, sare gemă neiodată şi zeamă de lămâie. Aceasta este specifică prin reţetă, materii prime, ingrediente şi metodă de preparare, iar conform reţetei tradiţionale are o proporţie specifică de 29% icre, formată din minim 15% icre de ştiucă şi 14% icre de peşte deltaic", potrivit Ministerului Agriculturii.

1.760 de produse alimentare sunt deja protejate odată cu aprobarea lor în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP).