ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Poate deveni PMP - un Partid-Școală, condus de Traian Băsescu, un Maestru într-ale politicii?

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Poate deveni PMP - un Partid-Școală, condus de Traian Băsescu, un Maestru într-ale politicii?

Două dintre ultimele mele taifasuri televizate – cel cu Robert Turcescu, de la Nașul și cel cu Cătălin Striblea, de la B1tv – au ajuns în chip inevitabil la Cazul Traian Băsescu. După 22 decembrie 2014, Traian Băsescu a trecut sub semnul tăcerii absolute. Nu numai că dinspre el n-avem nici un punct de vedere despre scena politică românească de după taifunul prezidențialelor, dar, mai mult, nici despre ce are de gînd să facă acum sau în viitor nu știm nimic.

În absența unui semn de viață politică de la Traian Băsescu, înfloresc zvonurile cu pretenții de știri, presupunerile și punerile pe seama sa de către persoane mai mult sau mai puțin apropiate. Anunțul Elenei Udrea despre o posibilă retragere din fruntea PMP a hrănit zvonurile privind venirea lui Traian Băsescu în fruntea partidului. Elena Udrea, considerată în chip neoficial purtătoarea de cuvînt a gîndurilor lui Traian Băsescu, s-a grăbit să afirme că fostul președinte e prea mare pentru o șefie atît de mică. Aurelian Pavelescu, de la PNȚCD, l-a văzut pe Traian Băsescu în fruntea unei platforme politice mai largi, din care să facă parte și PNȚCD.

Cristian Diaconescu s-a grăbit să-l invite la șefia Fundației Mișcarea Populară. Din cînd în cînd, și pe fondul crizei de subiecte politice aducătoare de rating, televiziunile de știri repun pe tapet subiectul Traian Băsescu  - premier al unui Guvern PNL. Invitatul, de regulă un lider PNL pe cale de a pica de somn, deoarece a dormit prost, găsește de cuviință să bîiguie că nu-i exclus. Atît le trebuie celor din Regie. Imediat, burtiera ia foc în chestiunea Traian Băsescu - premier, deși pînă acum nimeni n-a pus problema în chip serios.

Despre Traian Băsescu mai aflăm din declarațiile iresponsabilului vesel Victor Ponta. Pentru a ne convinge încă o dată că nu e mai mult decît un golănaș de alamă, perdantul scrutinului prezidențial îl șicanează pe Traian Băsescu cu locuința de serviciu, de parcă vilele RAPS ar fi ale Famigliei sale.

Nu știm ce va face Traian Băsescu.

Știm sigur că și-a impus o absență completă de pe scena politică și chiar de pe scena publică.

Nu e nici o îndoială că Traian Băsescu, personalitate care nu-și găsește locul, fremătînd de nevoia de a spune și de a face, are o mie și una de puncte de vedere despre întîmplările din ultimul timp de pe scena noastră politică.

Nu e nici o îndoială, de asemenea, că la 63 de ani, în putere fizic și psihic, Traian Băsescu se împacă cu greu cu situația de pensionar.

Și cu toate acestea, de o lună de zile, de cînd a plecat de la Cotroceni, el n-a dat nici un semn de viață politică.

Indiscutabil, această ședere deoparte e rezultatul unei decizii luate de Traian Băsescu:

1. Cei zece ani de prezență intensă în spațiul public sunt prea aproape pentru ca Traian Băsescu să nu considere necesar un timp de absență din spațiul public, astfel încît lumea să se întrebe pe unde e și ce face.

2. Președinția lui Klaus Iohannis e la început din toate punctele de vedere, inclusiv din cel al experienței noului președinte. Orice intervenție a lui Traian Băsescu în această perioadă ar trece drept o indelicatețe față de Klaus Iohannis.

3. Scena politică nu e de loc limpezită. Atît la PSD, cît și la PNL sunt așteptate schimbări mai mult sau mai puțin spectaculoase.

Acestea ar fi motivele care au stat la baza deciziei lui Traian Băsescu de a sta deoparte o bucată de timp.

Dacă raportăm această absență autoimpusă la energia personajului, la imboldurile de a se pronunța și de a face, perioada care a trecut de la încheierea mandatului ne semnalează un Traian Băsescu net diferit de personajul care, vezi Doamne!, nu se putea stăpîni cînd era provocat. Avem acum imaginea unui politician care știe să joace la rece toate stările jocului politic – de la furie pînă la tăcere.

Cine susținea că Traian Băsescu nu-și poate controla personalitatea, că e un impulsiv, rob al stărilor de moment, s-a înșelat. Deși sînt sigur că ar fi avut de spus o mie și una de lucruri, mai ales despre eternul Victor Ponta, Traian Băsescu, iată, a reușit să rămînă departe de scandalurile de pe scena publică.

În tot acest timp, dovadă că există în conștiința publică, Traian Băsescu a fost invocat în dese rînduri. Fanii întrebîndu-se cînd va reveni în politică, dușmanii întrebîndu-se cînd va fi arestat. Prestația Milițianului Unsuros care e Pavel Abraham, clientul televiziunilor de casă ale lui Victor Ponta, spune totul despre frustrarea dușmanilor lui Traian Băsescu, în frunte cu iresponsabilul vesel Victor Ponta.

La cele două taifasuri, am susținut că e nevoie de Traian Băsescu în fruntea unui partid, pe care-l vedeam ca fiind PMP. Argumentam această nevoie de Traian Băsescu nu atît prin cerința ca Opoziția să aibă, în fine, o voce puternică, întruchipată de un lider puternic, și nu smiorcăiaștri precum cei de acum, cît mai ales prin nevoia unei școli de politică. E o nevoie vitală ca în politică să fie atrași tineri cinstiți, ținuți departe de partide din cauza spiritului de gașcă dominant în partidele românești, dar și al credinței multora că politica e o afacere murdară, un fel de Mafie cu patalama democratică.

Traian Băsescu are toate notele pentru a fi Magistrul unei școli de politică în România. Și cum cea mai bună școală e practica, această școală trebuie să fie un partid condus de Traian Băsescu:

1. Traian Băsescu n-are complexele altor lideri de partide față de ceilalți membri de partid, concretizate în spaima că i-ar putea lua cineva locul. Cînd ești recunoscut ca Maestru într-un domeniu, e greu de crezut că încerci complexe față de ceilalți, complexe că ei ar putea fi mai buni decît tine.

2. Traian Băsescu e o personalitate care ar putea atrage în jurul său tineri sau chiar maturi din afara politicii, seduși de gîndul că merg cu fostul președinte la victorie.

3. Traian Băsescu ar putea învăța pe tineri politică din mers, din activitatea în cadrul partidului.

Ce înseamnă aceasta?

Înseamnă că la început PMP-ul condus de Traian Băsescu nu trebuie să primească în rîndurile sale decît cu mici excepții, politicieni deja afirmați și, cu atît mai puțin, parlamentari din alte partide. PMP-ul tinerilor trebuie să fie un partid de viitor.

Se gîndește Traian Băsescu la această formulă?

Vom vedea nu peste mult timp, cînd se va ține Congresul PMP.