România, luată cu asalt de serviciile secrete din Rusia! SRI, în alertă maximă: Atacurile sunt complexe

România, luată cu asalt de serviciile secrete din Rusia! SRI, în alertă maximă: Atacurile sunt complexe Sursa foto: 147886879 © Maksim Shmeljov | Dreamstime.com

Toate serviciile se spionaj din Rusia încearcă să fie prezente în România, a anunțat Anton Mugurel Rog, director general al Centrului Național Cyberint din cadrul SRI. Potrivit acestuia, nu doar rușii desfășoară atacuri cibernetice la noi, ci și o țară ”prietenă”. De asemenea, unii investitori înainte de a veni în România, extrag date din companiile vizate pentru a negocia mai ușor, a atenţionat generalul SRI.

Toate serviciile de informații din Rusia încearcă să fie prezente în România. Ar fi vorba despre FSB, GRU şi SVR, care încearcă să facă spionaj cibernetic, a afirmat marţi directorul general al Centrului Naţional Cyberint din SRI, Anton Rog.

Noi aveam date tehnice pentru doi actori că sunt aici. Aveam FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmașul KGB) şi GRU (serviciul de informaţii al armatei ruse). Cu câteva luni înainte de război a venit şi al treilea actor care lipsea în România: SVR (Serviciul de Informații Externe).

Deci, acum, pe partea de spionaj cibernetic, toate serviciile relevante de informaţii din Rusia, cu atacuri complexe, încearcă să fie prezente în România”, a declarat Anton Rog marți, în cadrul conferinței BCR Expert Hub, eveniment unde s-a discutat despre „Securitate cibernetică, provocări şi prevenirea vulnerabilităţilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Metoda aplicată de Rusia pentru atacurile din România

Directorul general al Centrului Naţional Cyberint a explicat că rolul centrului este să dovedească, indubitabil, cu dovezi tehnice, că atacul respectiv este realizat de o anumită grupare. Acesta mai spune că există un pattern (model) pe care Rusia l-a folosit de fiecare dată când a avut atacuri militare.

Atribuirea politică o face mai târziu preşedintele României, în cazul în care consideră că este oportun, pe baza datelor tehnice oferite de Centrul Naţional Cyberint şi alte instituţii din România sau în cooperare cu companii private.

Înainte au atacat teritoriul respectiv sau împreună cu zona adiacentă cibernetic. Lucrul acesta s-a întâmplat şi acum. Şi nu toate atacurile au putut să targeteze foarte precis Ucraina. Unele atacuri au ieşit, ca să zic aşa, din ce îşi doreau ei şi au afectat şi Europa, aproape în integralitate”, a explicat directorul SRI.

Şi alte 3-4 state au acțiuni cibernetice în România

Pe de altă parte, Bogdan Botezatu, director Cercetare Ameninţări Informatice, Bitdefender, a atras atenţia asupra faptului că „lumea vorbeşte de război informatic, dar nu se întâmplă în România”, în schimb se observă interes din partea actorilor comerciali. Este vorba de atacatori care vor să infecteze calculatoare, vor să fure informaţii, vor să planteze ransomware.

S-au intensificat atacurile în ultima vreme. Noi am terminat 2021 cu undeva în jur de 400 de atacuri unice care apar pe minut. Când vorbesc de atacuri unice, vorbesc despre servere unice de malware care ajung în fluxurile noastre. În 2022, până acum, numărul de atacuri unice a crescut undeva în jur de 550 pe minut. O creştere nu foarte mare, dar semnificativă.

Foarte mulţi oameni au acum dispozitive pe care le folosesc. Înainte nu le aveau pentru că puteau să meargă la magazin, puteau să-şi facă treburile în format fizic, acum depind de infrastructura tehnică pentru e-learning, pentru lucrul de la distanţă, pentru tranzacţii bancare şi aşa mai departe”, a mai spus directorul de la Bitdefender, citat de Agerpres.