Editura Evenimentul si Capital

România își joacă mâna la masa interesele energetice din Europa

Autor: | | 0 Comentarii | 742 Vizualizari

România este pregătită să aibă un rol important în domeniul energiei din zona Mării Negre, este concluzia unei conferințe internaționale care a avut loc la București și la care au participat strategi din mai multe țări, oameni politici, dar și oameni de afaceri.

Mai bine de 150 de persoane-cheie în domeniul politicilor energetice din zona Mării Negre au participat la conferința ”Securitatea energetică în Zona Extinsă a Mării Negre, contributor la securitatea energetică europeană – viziunea 2035”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, între 19 și 21 noiembrie. Conferința a fost organizată de către Centrul de Prevenire a Conflictelor And Early Warning, condus de către Iulian Chifu.”Știm cu toții că există puncte de intersecție între interesele politice și cele economice. Știm că putem avea o afacere cât se poate de lucrativă, dar odată ce apare o îngrădire politică, acea afacere nu mai poate evolua. De cealaltă parte, cele mai bune proiecte strategice generate de politică sunt condamnate să fie legate de restricțiile unei afaceri. De ce 2035? Pentru că, în domeniul energiei, este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru a se ajunge de la idee, la proiect finalizat”, a declarat Chifu în deschiderea conferinței.

România – producător de energie

Din partea României a participat la conferința de la București și Elena Popescu, directorul general în cadrul Departamentului de energie, este cea care a subliniat importanța României în politica energetică a țărilor din preajma Mării Negre, în sensul creșterii atât a stabilității în zonă, cât și pentru a crea premisele dezvoltării unor proiecte profitabile.”Trebuie să subliniez că avem un potențial extraordinar, avem resurse locale energetice, diversificate pe hidrocarburi, gaz, energii regenerabile, cărbune, nucleare. Cred că trebuie să profităm de acest mix energetic. Pentru că suntem la Marea Neagră și beneficiem de resurse potențiale, trebuie să știm cum să negociem cu partenerii noștri pentru a deveni, astfel, și producător, nu doar consumator sau țară de tranzit”, a afirmat Elena Popescu. Ea a atras atenția și asupra efectelor pe care le are inclusiv asupra României instabilitatea politică din estul Europei. Cu toate acestea, unul din punctele forte ale țării noastre este legat de energia nucleară. ”Nu multe țări europene au un astfel de potențial ca al României. Mulți reprezentanți ai altor țări sunt impresionați de faptul că România a dezvoltat întregul ciclu de producere a combustibililor nucleari. Aceste lucruri nu sunt cunoscute de mulți oameni din Europa, pentru că mulți actori din regiune folosesc fie tehnologie rusească pentru domeniul nuclear, fie tehnologie franceză sau americană. Cred că este important să devenim o țară care are rol și de producător, nu doar de tranzit în regiune”.Teodor Meleșcanu, prezent de asemenea la conferință, a deschis și subiectul independenței energetice. ”Pot spune că este unul dintre cele mai importante subiecte ale momentului. Este posibilă independența energetică? Răspunsul este da, independența energetică este posibilă, dar ar costa prea mult pentru a fi și profitabilă”.

Despre influența Rusiei

Zvonurile au fost confirmate! Kovesi a dat lovitura! Ce functie va ocupa

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI