România, încolțită în Marea Neagră! Putin vine cu aliații ex-sovietici și „Frăția slavă”

Rusia și-a multiplicat toamna aceasta numărul exercițiilor militare, manevre care au început luni și la care participă 80.000 de militari.

Aliații Moscovei sunt reuniți în cadrul unor exerciții denumite „Frăția slavă”, „Frăția indestructibilă”, „Scut oceanic”, ”Caucaz-2020”, în ciuda pandemiei COvid-19 și a tensiunilor cu occidental.

Manevre sezoniere majore au început, luni, în Caucazul rus.

Participă până la 80.000 de militari, care vor participa la manevre navale prevăzute în Marea Caspică şi în Marea Neagră.

China și Belarus figurează printre țările străine care iau parte la aceste exerciții, în timp ce Iranul va trimite nave.

Exercițiile, denumite „Caucaz-2020”, constituie „principala verificare anuală a capacităţii forţelor armate ruse de a duce un conflict de mare amploare”, potrivit analistului militar Vasili Kaşin, de la Înalta Şcoală de Economie din Moscova, scrie Agerpres.

În egală măsură, exercițiile, care  se vor încheia la 26 septembrie,  sunt destinate să testeze înainte de toate „eşaloanele superioare ale comandamentului militar”,  explică Vasili Kașin.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, La operaţiunile de luptă au fost mobilizaţi 12.900 de soldaţi, până la 250 de tancuri, 450 de blindate, 200 sisteme de artilerie şi numeroase sisteme de lansatoare de rachete, între care TOS-2 de ultimă generaţie, a informat ministerul rus al Apărării.

Totuși, cu toată forța distrugătoare afișată, aceste exerciţii sunt mult mai modeste în comparaţie cu manevre similare din 2019, la care au participat 128.000 de militari în centrul ţării, sau cu mobilizarea unor efective de 300.000 de militari în Extremul Orient în 2018.

Belarusul este un participant obişnuit al exerciţiilor ruse.

Anul acesta, înlănţuirea de manevre  vine în sprijinul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, confruntat cu o mişcare de protest fără precedent care contestă realegerea sa considerată frauduloasă la 9 august.

„Caucaz-2020” se desfăşoară în paralel cu manevrele ruso-belaruse „Frăţia slavă”, la care au fost mobilizaţi circa 900 de soldaţi ruşi.

Marți, două bombardiere rusești Tu-160 au survolat zona de manevre, în apropiere de orașul Brest, aflat lângă frontier dintre Belarus și Polonia.

O acțiune care, în contextul actual, are un simbol aparte: președintele bielorus Alexandr Lukașenko a afirmat că manifestaţiile de protest din țara sa sunt orchestrate de vecinii săi polonezi şi baltici.

Ucraina se simte amenințată

Alte exerciţii au fost deja anunţate pentru luna octombrie în Belarus, în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), dominată de Rusia şi care grupează foste republici sovietice.

Însă pentru Ucraina, teatrul unui conflict de durată în estul țării, care este alimentat de sprijinul acordat de Rusia rebelilor separatist din Donbas, aceste manevre militare reprezintă o amenințare, cu atât mai mult pe țărmul Mării Negre.

„Ministrul ucrainean al Apărării a subliniat că exerciţiile militare internaţionale ale Rusiei constituie o ameninţare. Unităţile militare prezente care participă la manevre ar putea fi utilizate pentru a provoca escaladări şi a ameninţa stabilitatea în regiunea Mării Negre”, a comunicat ministerul.

Flotele ucraineană şi rusă au avut deja ciocniri în zonă după anexarea Crimeei în 2014, iar patrule ale NATO sunt în apele Mării Negre.

Pe fondul unor relații cu Occidentul deteriorare (spionaj, acuzații de ingerință, recenta otrăvire a opozantului Alexei Navalnîi), Rusia susține că organizează aceste exerciţii dintr-o perspectivă „pur defensive” şi împotriva unui inamic „ipotetic”.

Evident, ele sunt un prilej pentru Vladimir Putin de a-și demonstra puterea militară, pe fondul unui costisitor plan de modernizare a forțelor armate.

Potrivit lui Vasili Kaşin, una din armele cu care se laudă Putin ar fi racheta hipersonică Kinjal, ar putea fi prezentată în cadrul exerciţiilor „Caucaz-2020”, la fel ca avioane de luptă de generaţia a cincea Su-57.