

Pentagonul respinge afirmația Rusiei cum că bombardierul său supersonic cu capacitate nucleară a zburat „record mondial” de zbor non-stop de 25 de ore. Este vorba despre două dintre bombardierele Tu-160 (FOTO), despre care Moscova susține cu tărie că aeronavele au doborât acest record de zbor.
De cealaltă parte, SUA a reacționat printr-o postare pe Twitter, în care enumera trei misiuni de bombardiere care au zburat mai mult, fiind vorba despre modelele B-1 Lancer, B-2 Spirit și B-52 Stratofortress, potrivit Daily Mail.
În weekend, mass-media rusă a raportat că două bombardiere Tu-160 „Blackjack” au stabilit „un record mondial pentru cel mai lung zbor non-stop” sâmbătă, însumând peste 25 de ore.
„Două echipaje ale aviației cu rază lungă de acțiune au stabilit un nou record de distanță și durată cu bombardierele supersonice strategice Tu-160 care transportă rachete. Piloții bombardierelor au zburat fără oprire mai mult de 25 de ore, „parcurgând o distanță de peste 20.000 de kilometri”, a declarat, pentru TASS, generalul-locotenent Sergey Kobylash, comandantul forțelor aerospațiale rusești.
Potrivit presei ruse, două avioane Tu-160 au decolat vineri de la baza lor din Engels, din vestul Rusiei. De acolo, au zburat mai mult de 12,427 mile spre est, peste Oceanele Arctice și Pacific. Apoi s-au întors spre sud și au revenit spre vest înainte de a ateriza la Engels.
Comandamentul Strategic al SUA a postat pe Twitter o statistică privind zborile non-stop ale bombardierelor americane:
B-1 Lancer: 30 de ore (2014)
B-2 Spirit: 44 de ore (2001)
B-52 Stratofortress: 45 de ore (1957)
Tu-160 este capabil să transporte rachete de croazieră convenționale sau cu vârf nuclear cu o rază de acțiune de 3.410 mile și care zboară peste 7.500 mile fără realimentare.
Ministerul Apărării din Rusia a declarat pentru The Drive că Tu-160 au fost alimentate în aer de trei ori de șase cisterne Midas Il-78. Interesant este că bombardierele strategice au fost escortate de luptători Su-35S Flanker, precum și „avioane străine de-a lungul anumitor secțiuni ale rutei lor”, notează sursa citată.
Acele „aeronave străine” s-au dovedit a fi rapoartele F-22A ale forțelor aeriene americane și un avion E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS).