Războiul bombardierelor nucleare. Ce rușine pentru Putin! Le-au interceptat și Rusia n-a văzut

Războiul bombardierelor nucleare. Ce rușine pentru Putin! Le-au interceptat și Rusia n-a văzut

Rusia a pretins că două dintre bombardierele sale nucleare au doborât recordul de cel mai longeviv zbor, însă Pentagonul a luat o poziție fermă în acest caz.

Pentagonul respinge afirmația Rusiei cum că bombardierul său supersonic cu capacitate nucleară a zburat „record mondial” de zbor non-stop de 25 de ore. Este vorba despre două dintre bombardierele Tu-160 (FOTO), despre care Moscova susține cu tărie că aeronavele au doborât acest record de zbor.

De cealaltă parte, SUA a reacționat printr-o postare pe Twitter, în care enumera trei misiuni de bombardiere care au zburat mai mult, fiind vorba despre modelele B-1 Lancer, B-2 Spirit și B-52 Stratofortress, potrivit Daily Mail.

În weekend, mass-media rusă a raportat că două bombardiere Tu-160 „Blackjack” au stabilit „un record mondial pentru cel mai lung zbor non-stop” sâmbătă, însumând peste 25 de ore.

Peste 20.000 de kilometri în aer

„Două echipaje ale aviației cu rază lungă de acțiune au stabilit un nou record de distanță și durată cu bombardierele supersonice strategice Tu-160 care transportă rachete. Piloții bombardierelor au zburat fără oprire mai mult de 25 de ore, „parcurgând o distanță de peste 20.000 de kilometri”, a declarat, pentru TASS, generalul-locotenent Sergey Kobylash, comandantul forțelor aerospațiale rusești.

Potrivit presei ruse, două avioane Tu-160 au decolat vineri de la baza lor din Engels, din vestul Rusiei. De acolo, au zburat mai mult de 12,427 mile spre est, peste Oceanele Arctice și Pacific. Apoi s-au întors spre sud și au revenit spre vest înainte de a ateriza la Engels.

Răspunsul venit din partea americanilor

Comandamentul Strategic al SUA a postat pe Twitter o statistică privind zborile non-stop ale bombardierelor americane:

B-1 Lancer: 30 de ore (2014)

B-2 Spirit: 44 de ore (2001)

B-52 Stratofortress: 45 de ore (1957)

Tu-160 este capabil să transporte rachete de croazieră convenționale sau cu vârf nuclear cu o rază de acțiune de 3.410 mile și care zboară peste 7.500 mile fără realimentare.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat pentru The Drive că Tu-160 au fost alimentate în aer de trei ori de șase cisterne Midas Il-78. Interesant este că bombardierele strategice au fost escortate de luptători Su-35S Flanker, precum și „avioane străine de-a lungul anumitor secțiuni ale rutei lor”, notează sursa citată.

Acele „aeronave străine” s-au dovedit a fi rapoartele F-22A ale forțelor aeriene americane și un avion E-3 Sentry Airborne Warning and Control System (AWACS).

Ne puteți urmări și pe Google News