România Educată. Teoriile conspirației, promovate într-o culegere avizată de Ministerul Educației

România Educată. Teoriile conspirației, promovate într-o culegere avizată de Ministerul Educației Bacalaureat. Sursa foto: Arhiva EvZ

Mama unui elev de clasa a VI-a postat pe rețelele de socializare una din problemele pe care elevii de 12 ani le au de rezolvat din culegerea de matematică folosită la clasă. Culegere a fost avizată de Ministerul Educației, dar textele problemelor fac referire la teoriile conspirațiilor. De exemplu, una din probleme aduce în prim plan tunelurile dacice.

Teorii ale conspirației promovate într-o culegere avizată de Ministerul Educației

Editura care a redactat culegerea de matematică, avizată de ministerul Educației, a explicat că „enunțurile problemelor sunt ficțiuni”, dar pe viitor, textele problematice vor fi revizuite.

În postarea de pe rețelele de socializare, mama elevului de clasa a VI-a a prezentat unul din exercițiile pe care școlarii de 12 ani le au de rezolvat. La capitolul „Triunghi”, elevii trebuie să rezolve exercițiile după ce „lecturează” un text intitulat „Triunghiul magic din Carpați”. Textul  avizat de ministerul Educației este structurat după cum urmează:

„Datorită energiei extraordinare care a fost măsurată în aceste locuri, semn al unei întâlniri între razele terestre și cele coborâte din imensitatea Universului cosmic, ce durează de milioane de ani, se presupune că în interiorul unui triunghi gigantic legat de măruntaiele Carpaților Meridionali există o altă lume”, se arată în culegere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problemele de matematică și Sfinxul din Bucegi

După această introducere urmează cinci probleme de rezolvat. Ultima, descrisă printr-o introducere similară, face referire la Sfinxul din Bucegi. Pentru a rezolva cerințele copii trebuie parcurgă următorul text:

„Triunghiul magic PSB începe în Cheile Parângului, chiar la intrarea în Polovragi, peștera fără capăt a marelui zeu dac Zalmoxis, cea care străbate munții cale de 10 km până în celălalt vârf al triunghiului magic, la Orăștie, în marginea Sarmizegetusei, și se sfârșește sub ochiul Sfinxului, pe enigmaticul platou al Bucegilor.

Prin interiorul munților, distanța dintre Pestera Polovragi și Sfinxul din Bucegi este de 15 km, iar cea dintre Sarmizegetusa și Sfinxul din Bucegi este de 21 km”.

Răspunsul editurii Art Klett, avizată de Ministerul Educației

Editura Art Klett a răspune întrebărilor formulate de jurnaliști referitor la textul problemelor, printr-un comunicat. Astfel, informează editura, „scopul principal al culegerii de matematică este orientat spre exersarea gândirii logice a elevilor în contextul testului PISA.

„Culegerea de matematică pentru clasa a VI-a a fost concepută de către autori cu o experiență remarcabilă în predarea matematicii și reprezintă un material suplimentar opțional, avizat de către Ministerul Educației.

Scopul său principal este orientat spre exersarea gândirii logice a elevilor în contextul testului PISA, auxiliarul conținând o varietate de aplicații și teste, inclusiv unele construite după modelul Evaluării Naționale”, a precizat editura Art Klett, într-o postare pe Facebook.

 

Textul problemelor nu este catalogat științific

Aceeași editură Art Klett avizată de ministerul Educației a mai precizat că textul problemelor acoperă diverse subiecte care ating elemente de istorie națională, cultură și chiar cotidian contemporan. Totodată, informațiile prezentate nu au pretenția de a fi catalogate științifice, ci servesc drept „cadru pentru activitatea de însușire a noțiunilor matematice”.

„De altfel, enunțurile problemelor sunt în general ficțiuni, iar acest fapt este menit să stimuleze gândirea logică și creativitatea elevilor, în contextul în care copiii de clasa a VI-a sunt familiarizați cu diverse universuri fictive și acest lucru nu le afectează în niciun fel discernământul și gândirea critică” se mai arătă în editura avizată de ministerul Educației.

Culegere de matematică nu are nicio legătură cu teoria conspirațiilor

Centrul Național de Politici șe Evaluare în Educație (CNPEE), instituție aflată în subordinea Ministerului Educației a transmis, de asemenea, un comunicat oficial în care precizează că lucrarea nu are nicio legătură cu teoriile conspirațiilor.

„Lucrarea este o culegere de matematică, nu are nicio legătură cu teoria conspirațiilor. Autorii au încercat să vină cu exemple de probleme care au caracter aplicativ și nu calcule seci, șabloane. Apreciem că, în cazul problemei respective, pentru dezvoltarea imaginației, au «îmbrăcat» un model matematic cu formele de relief ale României și cu o legendă care a circulat în spațiul public și care spune că se presupune… Nu este o afirmație din partea autorilor”, mai precizează instituția.

Vacanță schi

Sursa Foto - Dreamstime

Culegerea avizată de ministerul Educației nu este obligatorie

Nu în ultimul rând CNPEE subliniază că este vorba de un material didactic suplimentar care nu este obligatoriu la clasă. Autorii culegerii respective sunt Ștefan Smărăndoiu, Marius Perianu și Cătălin Stănică, „profesori de matematică și practicieni (predau în sistemul de învățământ), recunoscuți pentru profesionalismul lor și pentru rezultatele elevilor lor”, potrivit CNPEE.

„Dacă acea comisie a constatat și și-a asumat că acest auxiliar poate fi folosit pentru pregătirea suplimentară (și pentru asta a avut în vedere, conform fișei de evaluare, mai multe aspecte: respectarea programei, corectitudinea din punct de vedere științific, nediscriminare etc), apreciem că nu există motive să nu fie utilizat, dacă se respectă ROFUIP”, se mai arată în comunicatul instituției.