Probleme de organizare la concursul de matematică, „Cristian S. Claude”. Ce acuzații sunt aduse
- Bianca Ion
- 8 februarie 2024, 14:16
„Proastă organizare”, „enunțuri greșite”, „rezultate viciate”. Acestea au fost o parte dintre cuvintele folosite de către unii părinți sau elevi, nemulțumiți de organizarea concursului de matematică „Calude” din Galați.
Weekend-ul trecut, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, catedra de matematică a organizat Concursul interjudețean „Cristian S. Calude”, eveniment ajuns la cea de-a XXIII-a ediție. Deși participarea a fost un succes, cu peste 700 de elevi din întreaga țară, ediția din acest an a fost contestată de unii părinți ai elevilor înscriși în competiție.
Enunțuri greșite
O primă problemă a fost semnalată la unul dintre exerciții, unde enunțul a fost modificat după finalizarea concursului. La clasa a VI-a, exercițiul nr. 5 a fost inițial formulat astfel:
După finalizarea examenului, pe site a fost publicat enunțul modificat:
Ce reacție a avut directorul C.N.V.A, din Galați
Întrebat de publicația reperul.ro, cum s-a ajuns la această situație, directorul C.N.V.A., profesorul de matematică Romeo Zamfir, a răspuns:
„Se mai fac și greșeli, asta e (…). Era lipsa unei informații. S-a completat informația și s-a corectat în favoarea elevilor (…). În enunț a lipsit că x este mai mare sau egal cu 5. Normal, răspunsul corect era 2 sau 4, care ar fi însemnat varianta de răspuns „E”, „alt răspuns”. Noi am corectat ca fiind corecte și varianta B și varianta E (…). A fost o sincopă și tot ce a fost greșit la problema aceea s-a corectat și s-a mers în favoarea elevului”, a declarat Romeo Zamfir.
Organizarea și ea problematică
Organizarea concursului din Galați a inclus și o ceremonie de premiere, programată inițial să aibă loc la ora 18:30. Cu toate acestea, festivitatea a început la ora 17:40, înainte ca rezultatele obținute de elevi să fie afișate pe site-ul concursului. Directorul C.N.V.A., Romeo Zamfir, a explicat pentru aceeași publicație:
„Pe regulamentul de concurs ce l-am dat în săli scria ora 18.30 (…). Ora de începere pentru festivitățile de premiere a fost 17.00 și a fost comunicată elevilor, în clasă, de către supraveghetori (…). Festivitatea a început la ora 17.40. Amfiteatrul a fost plin, am avut peste 200 de elevi. Amfiteatrul nostru are 216 locuri (…). Vă spun că festivitatea a durat mai mult de ora 18.30”.
Deși directorul a susținut acest lucru, un părinte al unui elev de clasa a VII-a a negat afirmația, declarând că a ajuns la C.N.V.A. la ora 18:20. La acea vreme, rezultatele concursului nu fuseseră încă afișate, dar ceremonia de premiere se încheiase deja. Părintele respectiv s-a dus la secretariat, unde a găsit o diplomă care confirma faptul că fiul său fusese unul dintre elevii premiați.
„Ar fi fost foarte fericit să fi fost premiat pe scenă”, a declarat acel parinte.
Concursul de matematică de la Galați poartă numele unui „gălățean care a uimit lumea”
Cristian Sorin Calude este un matematician și informatician stabilit în Noua Zeelandă din 1992, cunoscut pentru contribuțiile sale în informatica teoretică. După absolvirea Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați, a urmat cursurile la Universitatea din București, avându-i ca profesori pe Grigore C. Moisil și Solomon Marcus. Este profesor la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, fiind director fondator al Centrului pentru Matematică Discretă și Informatică Teoretică și membru al Academiei Europene.