România, criticată pentru "închisorile CIA" şi "discriminarea romilor"
- Adam Popescu
- 12 iunie 2010, 11:08
Raportul pe anul 2010 al Amnesty International, făcut public în urmă cu câteva zile, critică România pentru relele tratamente aplicate romilor şi pentru tăinuirea subiectului "închisorile CIA". Publicaţia American Chronicle consideră că Amnesty a uitat de ceva - discriminarea minorităţii maghiare din România.
În luna august 2009, New York Times a publicat un articol în care scria că o închisoare secretă a CIA a fost construită la Bucureşti. Guvernul a negat informaţia şi s-a oferit să ofere sprijin pentru o anchetă imparţială.
Acest tip de anchetă a fost comandată de Comisia Europeană. Ulterior, Guvernul a admis că au existat câteva avioane controlate de CIA care au decolat şi au aterizat de pe/pe aeroporturile româneşti. Raportul Senatului referitor la posibilele centre de detenţie rămâne clasificat. 55% dintre români - Romii ne strică reputaţia în Europa "Romii sunt discriminaţi în accesul la educaţie şi la sistemul de sănătate", scrie Amnesty. Potrivit unui barometru interetnic din 2009, 55% dintre români consideră că romii din România nu ar trebui lăsaţi să călătorească în străinătate. Motivul invocat de cei 55%: romii strică imaginea României peste hotare.
Un episod amintit de Amnesty este cel întâmplat la 31 mai 2009, la Sânmartin. După un conflict între români şi romi, 400 de români au atacat casele locuite de romi. Zeci de case au suferit daune importante, iar 170 de romi au fugit în păduri sau pe câmp, temându-se pentru siguranţa lor, scrie Amnesty. Împuşcat în picior, pentru a recunoaşte că a furat şase sticle de apă
Un alt episod este cel care îl are în prim-plan pe Nicu Olteanu. Acesta a fost arestat în 1997, pentru furtul a şase sticle de apă minerală. Bărbatul s-a plâns că, la postul de poliţie, a fost împuşcat în piciorul stâng pe când se certa cu poliţiştii. Pe lângă rana de glonţ, raportul medical a indicat şi tăieturi la piciorul drept şi la mâna dreaptă. Justiţia a decis că autorităţile l-au torturat pe Olteanu, întrucât nivelul de forţă a fost "excesiv şi nejustificat".
Amnesty concluzionează că, din 1991 până acum, puţine s-au schimbat în România. Anul 1991 a fost ales deoarece, acum 19 ani, o mulţime de români condusă de preotul şi primarul din Bolintin Deal a incendiat casele dintr-o zonă locuită de romi. 24 de romi locuiau în acele case. Aceştia din urmă au fost obligaţi să îşi părăsească locuinţele şi să trăiască pe străzi pentru o lună. În mai anul trecut, statul român a plătit despăgubiri de 565.000 de euro în acest caz. "Maghiarii din România aspiră la reunificarea cu Ungaria"
După publicarea raportului, publicaţia American Chronicle a criticat Amnesty pentru omiterea "persecuţiei împotriva minorităţii maghiare care aspiră la despărţirea de România şi reunificarea cu Ungaria".
Potrivit American Chronicle, comunitatea maghiară din România, în special cea din Harghita şi Covasna, este sever discriminată.