Când a trecut România de la CHELNER la OSPĂTAR. INTERZICEREA RELIGIEI în școli și spitale. Ofertă unică pentru însuratul cu tinere din Coreea. Documente inedite

Când a trecut România de la CHELNER la OSPĂTAR. INTERZICEREA RELIGIEI în școli și spitale. Ofertă unică pentru însuratul cu tinere din Coreea. Documente inedite

Fie că-l strigi „chelner”, „ospătar” sau, mai simplu, „băiete”, lucrătorul din cârciumă nu pare să fie deranjat, dar acum 70 de ani, când bolșevicii închideau România în coșciugul ideologiei lor, cuvintele aveau mare importanță, ele arătând ruperea de mentalitatea ”burghezo-moșierească”.

Așa că și bietul chelner a trebuit să-și schimbe denumirea care suna ca și cum era un servitor al exploatatorilor veroși în cea de ospătar, care îl plasa printre oamenii liberi și mândri ai muncii.

În 1955, o telegramă CIA trimisă de la rezidența din București remarca acest aspect aparent minor al vieții de zi cu zi din capitala proaspetei Republici Populare.

Exprimare greșită ideologic: ”Băiete, un țoi!”

”Telegramă din 10 februarie 1955

Subiect: Informații diverse din București, România

1. Cunoscutul restaurant Bavaria, aflat pe bulevardul Nicolae Bălcescu numărul 3 (fostul bulevard Brătianu), se numește acum Dunărea. Restaurantul Scala, tot de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, se numește acum Repunlica. Lucrătorii din cafenele și restaurante nu se mai numesc ”chelneri”, ci ”ospătari” (de la verbul ”a ospăta”, to serve).”

Palatul Regal, Peleșul și ghizii

În aceeași telegramă, se face o trecere în revistă a reutilizării de către comuniști a edificiilor regale, monarhia fiind la acea dată abolită de ani buni deja. Interesant este că americanul întâlnise și români care mai credeau că Regele Mihai se va întoarce și că statul chiar investea în extinderea Palatului său. Dar, ca un semn că lucrurile nu erau pe cale să se schimbe, ghizii de la noul punct de atracție turistic, Peleșul, spulberau speranța reîntoarcerii monarhului.

Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare, continuarea unui proiect editorial de excepție,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro
  •  

Ne puteți urmări și pe Google News