România cere sprijin internațional. Reacția MAE în cazul cetățeanului român răpit în Libia.
- Lucian Ionescu
- 17 iulie 2018, 15:27
În contextul eforturilor susținute la nivelul MAE în sprijinul cetățeanului român semnalat ca fiind răpit pe teritoriul Libiei, menționăm că Celula de criză interinstituţională convocată de ministrul afacerilor externe și-a continuat activitatea. În cursul zilei de 16 iulie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, o nouă reuniune destinată evaluării celor mai recente informații privind situația cetăţeanului român.
În cadrul reuniunii, reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Celula de criză au analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului și acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român, potrivit agerpres.ro
Conform instrucțiunilor transmise de Celula de criză, Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile centrale și locale libiene pentru soluționarea cazului. Totodată, a fost solicitat sprijinul partenerilor internaţionali ai României.
Precizăm că Celula de criză îşi continuă în mod susținut activitatea şi colaborează, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României.
În același context, în dimineața zilei de 17 iulie 2018 conducerea MAE a avut o întrevedere cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Libiei la București, pentru coordonarea demersurilor de soluționare a situației.
De asemenea, Celula de criză este în permanență în contact cu reprezentanții companiei angajatoare și cu familia cetățeanului român.
Dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, Celula de criză interinstituţională reiterează recomandarea ca abordarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia.
Subliniem faptul că, pentru Libia, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major - Părăsiți imediat zona sau țara!