România, campioana scumpirilor. Cât plătesc europenii pentru un kilogam de carne
- Cristian Raducanu
- 6 aprilie 2024, 07:03
Datele publicate de Eurostat arat că prețul la carne a crescut în luna februarie cu 3,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. România și Bulgaria se numără printre statele care au consemnat cele mai mari creșteri pe acest sement.
România și Bulgaria, țările cu cele mai mari prețuri pentru carne
În țara vecină prețurile la carne au crescut cu aproximativ 8,2%, în timp ce românii plătesc mai mult cu 7,7%. La polul opus, Eurostat anunță scăderi de prețuri doar în trei state din țările membre UE.
Este vorba de Cehia, stat care a raportat o scădere a prețului de 5,1%, Finlanda cu un minus de 2,2% și Danemarca, unde prețul pentru carne a scăzut cu 0,6% în perioada menționată.
Pe categorii distincte, cea mai mare creștere s-a raportat la carnea de porc, media la nivelul european a fost de 5,7%, urmată apoi de carnea de oaie/capră cu o majorare de 4,5%, respectiv vițel sau vită cu o creștere a prețului de 3%.
Datele la nivelul UE
Eurostat a anunțat că în luna februarie 2024, prețul cărnii de pasăre a scăzut în luna februarie cu 1,6% față de aceeași perioadă a anului 2023. Anterior, oficiul european de statistică a indicat faptul că rata inflației în UE a scăzut în febrarie 2024 la 2,8% de la 3,1%, procent raportat în ianuarie 2024.
O situație pe care nu o regăsim și în România. Țara noastră este pentru a doua lună țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar. La nivel național INS a anunțat o scădere a inflației de la 7,41% în ianuarie, la 7,23% în februarie.
Mâncăm cu precădere carne de pasăre
Pe de altă parte, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, iar cele nealimentare cu 7,82%. Serviciile ne costă mai mult cu 11%. Un studiu realizat de iSense Solutions arată că românii, într-o proporție de 95% preferă să consume carne de pui.
Carnea de curcan, de oaie sau cea de rață sunt cele mai puțin consumate. Vânatul ocupă sub 9% în preferințele românilor.