România, atacată chiar în fața premierului Cîțu! Președintele Ungariei compară ocuparea Crimeei de ruși cu unirea Transilvaniei cu țara mamă

România, atacată chiar în fața premierului Cîțu! Președintele Ungariei compară ocuparea Crimeei de ruși cu unirea Transilvaniei cu țara mamă

Că au sau nu dreptate, politicienii maghiari promovează interesele țării lor ori de câte ori au ocazia, chiar dacă pentru asta sunt nevoiți să recurgă la dezinformare și comparații care sfidează bunul simț.

Ungurii au amintiri vechi cu privire la agresiunea puterilor ocupante, precum și la trauma provocată de Trianon și înțeleg de ce anexarea Crimeii a rămas o „rană deschisă” pentru poporul ucrainean, a declarat luni preşedintele ungar János Áder la summitul Platformei Internaţionale Crimeea de la Kiev.

Referirea la tratatul semnat la Trianon pe 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare și Ungaria este ofensatoare pentru România, dat fiind că acest document, semnat de reprezentanții Budapestei, a consființit inclusiv unirea Transilvaniei. Președintele maghiar a făcut comparația aberantă între un tratat negociat și recunoscut pe plan internațional și ocupația militară a Crimeei chiar în fața premierului român Florin Cîțu, prezent și el la reuniune.

Președintele Áder e nemulțumit și de Ucraina

Preşedintele ungar János Áder nu s-a sfiit să își exprime nici nemulțumirile legate de polliticile Kievului. „Dacă un stat își neglijează obligațiile internaționale și interzice limba maternă a unei minorități naționale din școli, restricționează utilizarea limbii materne în viața publică și îi amenință pe cei care își folosesc limba maternă cu amenzi, atunci nu este numai o încălcare gravă a drepturilor minorităților, care este inadecvată pentru o țară dedicată democrației, dar acționează și împotriva intereselor națiunii majoritare ”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Áder i-a transmis de altfel omologului său ucrainean, Zelensky, un mesaj clar. „Drepturile maghiarilor din Ucraina mai restricționate decât în ​​Uniunea Sovietică”. Pentru dezamorsarea tensiunilor, Áder a propus în cadrul discuțiilor înființarea unui comitet mixt care să servească drept forum pentru discutarea tuturor dezacordurilor dintre Ungaria și Ucraina. În context, Áder le-a amintit ucrainenilor că Ungaria a fost una dintre primele țări care a recunoscut independența țării lor în urmă cu 30 de ani și i-a felicitat pentru aniversare. „Ne dorim cu adevărat ca un stat atât de important pentru noi să se dezvolte în continuare în pace și stabilitate. Dorim să vedem Ucraina oferind un viitor sigur și atractiv tuturor cetățenilor săi și me dorin ca maghiarii să se simtă ca acasă în țara respectivă. Pentru a atinge aceste obiective, suntem pregătiți să oferim toată asistența ”, a spus președintele.

„Nu există o alternativă la soluționarea pașnică” a crizei din Crimeea

În ceea ce privește criza din estul Ucrainei, Áder a declarat că „nu există o alternativă la soluționarea pașnică”. El a luat act de eforturile Ucrainei în vederea soluționării conflictului, dar a avertizat că va fi necesară „multă perseverență, consecvență și răbdare” pentru a găsi o soluție liniștitoare.

La conferință au participat reprezentanți ai 46 de țări, inclusiv 14 președinți și prim-miniștri, precum și președintele Consiliului European, notează Hungary Today.