Organizațiile ungare cultivă ura în școlile din Transilvania. Tratatul de la Trianon, considerat un "act rușinos". FOTO

Organizațiile ungare cultivă ura în școlile din Transilvania. Tratatul de la Trianon, considerat un "act rușinos". FOTOMaghiari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Generațiile tinere de elevi din comunitatea maghiară a Transilvaniei sunt hrănite cu informații controversate despre semnarea Tratatului de la Trianon, considerat un "act rușinos".

Organizațiile ungare au înaintat primele demersuri pentru cultivarea urii printre școlarii de etnie maghiară din Transilvania. Un caz inedit a stârnit controverse printre români. Reprezentanții de pe linia maghiară a Liceului Teoretic Octavian Goga din Huedin, județul Cluj, au înaintat ca premiu pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură o carte publicată în 2020, la Budapesta. 

Volumul se intitulează „Trianon - În fața Tribunalului Internațional” și îl are drept autor pe Sarosi Istvan. Cartea a fost publicată la editura Kairosz Kiado cu ocazia împlinii a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. 

Negocierile internaționale au fost „criminale”, susține autorul cărții controversate

Lucrarea semnată de Sarosi Istvan naște foarte multe controverse, mai ales pe fondul spiritului dușmănos manifestat de către liderii Ungariei față de românii din Transilvania. Momentele negocierilor internaționale prezentate în cartea amintită sunt catalogate drept „criminale”. 

Volumul prezintă mai multe documente originale, povestiri scurte, înregistrări parlamentare clasificate, corespondență diplomatică și personală, jurnale, memorii și opiniile istoricilor contemporani.

Autorul consideră semnarea „decretului de pace” un act rușinos și încearcă să găsească vinovatul care s-a aflat în spatele acțiunii. 

„E frumoasă cartea, interesantă. Însă îmi pare rău că așa se tratează”

Contactat de jurnaliștii ziarului Făclia, directorul adjunct al Liceului Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, Okos Hjanal, a spus, inițial, că volumul anterior amintit a fost oferit drept premiu pentru copiii cu rezultate foarte bune la învățătură. 

„Știți, noi am primit aceste cărți anul trecut. Cum să nu accept!? În fiecare an primim cărți și din Ungaria. De obicei eu primesc cărțile ca donație și rog profesorii să aleagă dintre aceste cărți exemplare pentru a premia elevii”, a spus Okos Hajnal.

„Am primit donații și am ales să fie pentru premiul întâi. E frumoasă cartea, interesantă. Însă îmi pare rău că așa se tratează”, a spus profesorul. Okos Hjanal a mai menționat că nu există niciun conflict între comunitatea elevilor români și a celor maghiari

„Au trecut 100 de ani și chiar înțelegem. Au fost date ca premii și cărți scrise de Ady Endre”, a precizat Okos Hajnal, subliniind că regretă că o astfel de lucrare naște controverse cu privire la atitudinea comunității maghiare.

Directorul se încurcă în declarații. „Acum îmi dau seama”

Directorul adjunct s-a încurcat însă, la un moment dat, în declarații. Din a doua parte a informațiilor transmise de către reprezentantul liceului se înțelege că, de fapt, volumul nu a fost acordat drept premiu la vreun elev, potrivit sursei citate.

„Noi nu am cumpărat aceste cărți, noi le-am primit”, a declarat directorul unității de învățământ.

„Acum îmi dau seama. Premiul întâi a fost un roman despre Revoluția anticomunistă din 1956. Oare cu asta pe cine deranjez!? Noi nu am dat nicio carte a lui Sarasi Istvan”, s-a exprimat Okos Hajnal.

Care este adevărul de fapt, nu mai știe nimeni. Un lucru este sigur însă - vineri, pe terenul de sport al Liceului „Octavian Goga” din Huedin”, cu ocazia încheierii unui an școlar, pe masa cu premii pentru elevi se afla și volumul Trianon a lui Sarasi Istvan. O parte dintre persoanele prezente la eveniment au declarat că volumul a fost oferit unui elev din clasa a X-a B de la secția maghiară.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Marele Război și Ungaria, ca stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, învins. Tratatul poartă numele după locația în care a fost semnat, Palatul Marele Trianon de la Versailles, de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte.

Tratatul a stabilit frontierele noului stat, Ungaria cu vecinii săi, Austria, Iugoslavia, România și Cehoslovacia. Printre altele, Tratatul de la Trianon a consfințit unirea Transilvaniei cu România.

Ne puteți urmări și pe Google News