România a început să exporte gaze către Republica Moldova. Conducta Iași-Ungheni, folosită pentru prima dată

România a început să exporte gaze către Republica Moldova. Conducta Iași-Ungheni, folosită pentru prima datăSursa: Fotogigi85 | Dreamstime.com

Guvernul de la Chișinău nu se mai poate baza pe ajutorul Gazprom. România a început sâmbătă, 3 decembrie, în jurul orei prânzului, să exporte gaze naturale în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de compania Transgaz.

Oficialii companiei Transgaz au transmis că „astăzi, sâmbătă, 3 decembrie, la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”. Reprezentanții companiei au mai adăugat că este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Guvernul de la Chişinău a anunțat, pe 22 noiembrie, că Gazprom va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova. Oficialii companiei ruse au acuzat că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Gazprom a considerat că de o parte din gazul rusesc beneficiază și Kievul. Ucraina a negat că a înmagazinat volume de gaz care aveau drept destinație Moldova. În același timp, operatorii companiei Moldovagaz au precizat că au primit mereu volumele de gaze naturale care au fost precizate în documentele oficiale.

De ce nu va mai livra Gazprom gaze naturale în Republica Moldova

Conducta Iaşi-Ungheni va fi folosită pentru prima dată pentru a exporta gaze naturale din România spre Republica Moldova. Consorţiul rus de gaze Gazprom a susținut, încă de la începutul lunii octombrie. că nu va mai livra aceeași cantitate de gaze către Moldova și pentru că au existat restanțe la plăți. În acest context, Curtea de Conturi din Rusia a precizat că datoria acumulată de Republica Moldova către Gazprom este de 590,8 milioane de dolari.

Ulterior, Gazprom, care ameninţase că reduce tranzitul de gaze prin Ucraina, a anunţat că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova, după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie. Cu toate acestea, Gazprom a mai adăugat că îşi rezervă dreptul de a reduce sau chiar de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite.