Români din Libia, sub asediu. Bucureştiul trimite un avion pentru repatriere

Români din Libia, sub asediu. Bucureştiul trimite un avion pentru repatriere

Un cetăţean britanic a declarat pentru BBC că mai mulţi străini, printre care se află şi români, sunt blocaţi într-o tabără din deşert, în estul Libiei, în vreme ce localnicii din oraşele apropiate atacă tabăra pentru a lua proviziile şi maşinile. Mulţi români sunt încă blocaţi în ţara afectată de un conflict violent, unii dintre ei în deşert, departe de capitala Tripoli. Un avion ar putea ajunge azi sau mâine la Tripoli pentru a-i repatria pe românii din capitala libiană, a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi.

Britanicul aflat în deşert, în estul Libiei, a precizat pentru BBC că împreună cu el mai sunt 300 de oameni, din Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, Austria şi România. James Coyle a declarat că cei din tabără nu mai au apă şi provizii decât pentru o zi. Localnicii din oraşele apropiate au venit în mai multe rânduri, înarmaţi cu automate Ak-47 să ia proviziile. "Au jefuit tabăra germană de alături, le-au luat maşinile, au luat maşinile noastre, totul. Aşa că stăm aici şi aşteptăm disperaţi ca guvernul britanic să ne salveze", a declarat britanicul. Ministrul de externe Teodor Baconschi a anunţat azi că Bucureştiul va trimite un avion pentru repatrierea românilor şi a precizat că că autorităţile cunosc câteva cazuri mai complicate, ale unor cetăţeni români aflaţi departe de capitala Tripoli. Cetăţenii români care vor părăsi Libia în următoarele zile vor fi transportaţi cu un avion militar al MApN care va face o navetă de pe aeroportul din capitala libiană până la cel din La Valetta, capitala Maltei, a precizat Baconschi, citat de Agerpres. De acolo urmează să fie preluaţi pentru transfer spre România de un avion al TAROM de circa 200 de locuri, existând probleme cu autorizarea survolului spaţiului aerian libian pentru companiile civile.

Ministrul Baconschi a arătat că este greu de făcut o estimare în cât timp vor ajunge acasă românii care urmează a fi evacuaţi. Executivul a alocat în şedinţa de azi, printr-o hotărâre iniţiată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), suma de 900.000 de lei pentru evacuarea de urgenţă a cetăţenilor români, suma provenind din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. "Sperăm ca în următoarele zile cât mai multe persoane să poată ajunge la Tripoli, să poată trece prin Malta şi să revină acasă, însă deocamdată nu vor să vină. Adică au fost locuri în curse de linie care au mai zburat la avioane bulgăreşti, turceşti, ambasada le-a comunicat - 'vedeţi că sunt opt locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare - şi nu s-au prezentat. Noi sperăm acum ca, plecând cu avionul acolo, asta să-i ajute, să le dea un plus psihologic, să spună că e aici avionul TAROM sau militar care va face naveta şi să ia decizia", a spus şeful diplomaţiei. Cazuri dificile Mulţi dintre cetăţenii români din Libia se află şi la 1.000 de kilometri distanţă de Tripoli, fiind greu pentru angajaţii Ambasadei României să le asigure securitatea transportului până la aeroportul din capitala libiană, în această situaţie fiind preferabil ca aceştia să rămână pe loc şi să aştepte oprirea violenţelor şi găsirea unei soluţii politice pentru situaţia internă din această ţară.

Baconschi a enumerat şi câteva cazuri mai deosebite ale unor muncitori români aflaţi în Libia, cum ar fi grupul celor 15 petrolişti de pe platforma de extracţie marină a unei companii care aşteaptă decizia firmei privind oportunitatea evacuării, alţi şase români angajaţi ai unei companii suedeze s-au adăpostit în casa unui cetăţean libian după ce campusul în care se aflau a fost atacat şi incendiat, iar trei români salariaţi ai unei companii cu un campus de lucru în oraşul Benghazi, zona de maximă intensitate a conflictului civil, au fost asediaţi împreună cu alţi circa 200 de cetăţeni străini, petrecându-şi apoi noaptea în curtea unui cetăţean libian. Baconschi declarase azi că "în anumite situaţii ar putea fi mai sigur ca ei (românii, n.r.) să rămână pe loc până se linişteşte un pic şi se clarifică situaţia politică internă". Blocaţi în deşert Aproximativ 500 de români din Libia se află în evidenţele Ministerului de Externe, care a precizat azi că 80 dintre ei au ajuns acasă prin curse aeriene regulate sau cu avioanele trimise în ultimele zile de statele europene. "Aproape 70% dintre români lucrează pentru companii mari, care deţin posibilităţi logistice pentru evacuarea din ţară", a declarat Doris Mircea. Printre companii se află Rompetrol, ENI, Bosch sau Lavalin. "În plus, MAE este în contact cu celelalte consulate şi în momentul în care există curse ale altor state îi vom direcţiona către acestea", a adăugat Mircea. Din informaţiile EVZ, 189 de români lucrează pentru Lavalin/Midrom în Libia. Rompetrol are în jur de 62 de angajaţi. Alţi 38 de români lucrează pentru o companie libiană. Aceştia din urmă se află în prezent în regiunea Jalu, la sud -est de Tripoli, în zona oraşului Ghariat, aflat la 300 de km sud de capitala libiană şi la Tripoli. Problema lor este înrăutăţită de faptul că telefoanele nu funcţionează. Un angajat al unei companii libiene a declarat ieri pentru EVZ, sub protecţia anonimatului, că problema cea mai mare o reprezintă transportul angajaţilor de la sondele aflate in deşert, unele chiar la 1000 de km distanţă de capitală şi aflate sub controlul opoziţiei, spre Tripoli.

Întoarcerea acasă Mai multe ţări au reuşit în ultimele 24 de ore să îşi evacueze cetăţenii din Libia. Circa 3.000 de turci s-au îmbarcat azi în feriboturi în oraşul Benghazi din estul Libiei. Ministerul de Externe al Turciei a spus că un prim feribot, Orhan Gazi, a plecat din portul Benghazi la ora locală 03.30 cu 1.500 de turci la bord, în timp ce o a doua navă, Osman Gazi, a plecat la ora 05.00 cu alţi 1.500 de pasageri.

Două avioane militare închiriate de Franţa, având la bord circa 500 de repatriaţi, au sosit noaptea trecută pe aeroportul parizian Roissy-Charles-de-Gaulle.

"Un prim avion a transportat 167 de persoane, inclusiv 70 de copii. În cel de-al doilea avion se aflau circa 200 de persoane. Au fost ajutaţi, de asemenea, cetăţeni străini care au avut nevoie de noi. Aceste avioane vor pleca din nou pentru a aduce pe toată lumea acasă", a precizat ministrul pentru afaceri europene. Două avioane au decolat azi dimineaţa de pe aeroportul Nikola Tesla din Belgrad cu destinaţia Libia, în prezenţa vicepremierului sârb şi ministru de interne Ivica Dacic, pentru a-i evacua pe cetăţenii sârbi aflaţi pe teritoriul libian, informează agenţia Tanjug. La 6,15 ora Moscovei de pe aeroportul internaţional Tripoli a decolat primul din cele patru avioanele ale Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, trimise pentru evacuarea cetăţenilor ruşi din Libia. La bordul primei aeronave - Iliuşin-76 - se află 118 persoane, între care şase copii. În total, Rusia va evacua 536 de rezidenţi, majoritatea din oraşul Ras Lanuf, precum şi Sirte şi Tripoli. Patru feriboturi greceşti închiriate de autorităţile chineze navigau azi către Libia pentru a evacua, îndeosebi din Benghazi, circa 15.000 de cetăţeni chinezi, în principal în insula Creta.