CNSU: Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară cu o aeronavă TAROM

CNSU: Românii blocați în Maroc vor fi aduși în țară cu o aeronavă TAROM TAROM renunță la mai multe curse importante. Pasagerii vor fi afectați. Sursa foto: arhivă

Autoritățile din Regatul Maroc au decis să suspende pentru două săptămâni zborurile comerciale de pasageri către și dinspre Maroc, anunță Ambasada României din Rabat. Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 72 de români sunt blocați în Maroc. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat repatrierea cetățenilor români, astfel că aceștia vor fi aduși în țară, joi, cu o aeronavă TAROM.

UPDATE 2. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 30 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 109, cu următoarele prevederi:

1.   Aprobarea repatrierii cetățenilor români aflați în Regatul Maroc, inclusiv prin activarea Mecanismul European pentru Protecție Civilă, ca urmare a suspendării tuturor zborurilor directe cu această destinație, iar pentru punerea în executare a acestor prevederi se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii prin Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM să întreprindă măsurile din competență.

2.   Costurile aferente desfășurării activității menționate la pct. 1 să fie asigurate din bugetul de stat, de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin bugetele ministerelor implicate și prin Mecanismul European pentru Protecție Civilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 1. 72 de turişti români sunt blocați în Maroc.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat marţi că, în contextul deciziei autorităţilor marocane de suspendare a zborurilor comerciale cu destinaţia Maroc, ca urmare a noii variante de coronavirus, Ambasada României la Rabat gestionează, la acest moment, situaţia a 72 de turişti români ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aceştia aveau rezervări.

MAE informează într-un comunicat de presă că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre ţară, eforturi care continuă şi în prezent.

Știrea inițială:

Măsura de ultimă oră a fost luată din cauza noii variante Omicron.

Această decizie a intrat în vigoare la ora 23.59, conform anunțului postat pe pagina de Facebook a ambasadei. Măsura este valabilă până la 13 decembrie 2021, la ora 23:59.

Persoanele care întâmpină dificultăți sunt sfătuite să contacteze Ambasada României

„Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.

Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune.

Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail (rabat.cons@mae.ro) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați", a anunțat Ambasada României în Maroc.

„Informăm cetățenii români că autoritățile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc.

Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.

Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune”, a scris Ambasada României în Regatul Maroc, pe pagina sa de Facebook.

Mai multe familii și grupuri de români au rămas blocate în Maroc

În urma anunțului ambasadei, mai mulți români au cerut ajutor să se găsească o soluție pentru ca ei să se poată întoarce în țară.

Mai multe familii sau grupuri au spus că sunt acolo în vacanță și că zborurile le-au fost anulate.

Pe grupul Izolați în Maroc, deschis special pentru această situație, românii povestesc experiențele prin care trec și caută soluții împreună.