Româncă, răpită în Egipt

Româncă, răpită în Egipt

O româncă în vârstă de 33 de ani, a fost răpită, împreună de soţul său de origine germană, alături de alţi turişti, lângă Aswan, în sudul Egiptului. Femeia se numeşte Irina Oana Kalis şi are domiciliul în Germania. Informaţia a fost confirmată de consulul României în Egipt, Marian Stan, însă datele referitoare la numărul de turişti, momentul şi locul răpirii sunt încă neclare. Oficialii egipteni au anunţat că au loc negocieri pe tema unei răscumpărări cu autorii răpirii grupului de turişti. Potrivit Sky News, răpitorii ar fi patru sudanezi care au cerut şase milioane de euro răscumpărare pentru eliberarea turiştilor. Publicaţia italiană "La Repubblica" anunţă, citând Al Jazzera, că turiştii au fost deja eliberaţi, pe teritoriul Sudanului, fără a fi plătită vreo răscumpărare.

21:00 - Autorităţiile egiptene au anunţat că turiştii răpiţi sunt în Sudan. La puţin timp după aceasta, ambasadorul italian la Cairo a anunţat că turiştii răpiţi nu au fost eliberaţi.

20:00 - Jefuiţi şi eliberaţi Cei 11 turişti răpiţi în sudul Egiptului  au fost eliberaţi pe teritoriul Sudanului, după ce au fost jefuiţi, titreză La Repubblica care a preluat un comunicat al Al Jazeera.

"Jefuiţi şi eliberaţi", se precizează în comunicatul Al Jazeera.

Ne puteți urmări și pe Google News

18:55 - Românca a fost răpită în localitatea Trens, aflată la doi kilometri de graniţa cu Sudan. Aceasta a ajuns în Egipt prin intermediul firmei Aegyptus Intertravel din Germania. Ea are paşaport eliberat la Iaşi.

Serviciile secrete din Italia, Germania şi România lucrează la soluţionarea acestui caz. 18:39- Reacţiile oficialităţilor române Preşedintele a asigurat, prin intermediul purtătorului de cuvânt Raluca Turcan, că autorităţile române şi structurile de securitate ale statului menţin o permanentă legătură cu instituţiile partenere din Egipt.

Şi premierul Tăriceanu a cerut autorităţilor egiptene să facă toate eforturile pentru eliberarea ostatecilor. 17:45- Al Jazeera: Turiştii au fost eliberaţi

"Au fost eliberaţi fără să fie plătită vreo răscumpărare", susţine un jurnalist al postului de televiziune arab Al Jazeera, citat de cotidianul italian La Repubblica. Informaţia ar urma să fie confirmată de surse oficiale.

Potrivit AFP, grupul era format din cinci germani, cinci italieni şi un român.

17:40- Un purtător de cuvânt al premierului egiptean, Magdi Rady, citat de CNN, a menţionat că turiştii şi-au început vacanţa săptămâna trecută în Dakhla, în vestul Saharei. CNN mai notează faptul că ministerele de Externe din Italia şi Germania au confirmat răpirea.

Autorităţile egiptene ar fi aflat de răpire prin intermediul soţiei celui care deţine compania de safari. Acesta ar fi anunţat, prin telefon, că turiştii au fost răpiţi "de cinci bărbaţi mascaţi", care vorbeau engleza "cu un accent african". 17:10- Celulă de criză la MAE

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a anunţat că premierul Călin Popescu-Tăriceanu a fost informat de Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu răpirea unui turist român în Egipt. Şeful Executivului a  cerut activarea celulei de criză care să asigure sinteza eficientă a informaţiilor şi coordonarea demersurilor care se impun.

"În acest moment, MAE şi-a activat canalele de comunicare specifice, premierul dispunând ca secretarul general al ministerului, Victor Micula să coordoneze activităţile celulei. Aşteptăm clarificarea identităţii cetăţeanului român despre care se bănuieşte că se află în grupul de turişti răpiţi", a spus Spătaru. 16:53- Egiptul nu a negociat  cu teroriştii Ministrul egiptean al Turismului, Zoheir Garana, a negat că s-au purtat negocieri cu teroriştii pentru recuperarea turiştilor răpiţi, informează La Repubblica.

16:35- Ambasadorului român în Egipt, Gheorghe Dumitru, a precizat că românca făcea parte dintr-un grup mai mare, alături de cinci germani şi cinci italieni. Dumitru a precizat că cei 11 sunt "turişti specializaţi" şi "vizitau frescele de pe stâncile din deşertul egiptean".

16:00- Egiptul, destinaţie cu "bulină roşie" Potrivit presei israeliene, în urmă cu o săptămână, Biroul Antiterorism a emis un avertisment fără precedent pentru toţi israelienii din Egipt, cărora le-a cerut să plece imediat din această ţară.

Avertismentul avea la bază informaţii potrivit cărora o grupare teroristă cu legături cu Hezbollah şi Hamas intenţionează să comită un atac iminent împotriva cetăţenilor israelieni.

De asemenea, Egiptul se află printre ţările semnalate cu bulină roşie la rubrica "Sfaturi de călătorie" de pe pagina oficială a Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Atacurile îndreptate împotriva străinilor în Valea Nilului au fost rare în ultimii ani. În Peninsula Sinai au avut loc mai multe atacuri cu bombă care au vizat turişti. Egiptul acuză pentru aceste atacuri un grup de beduini radicali.

12:30- Ministerul italian de Externe a anunţat în premieră răpirea mai multor străini, printre care şi un român. Reprezentanţii ministerul de Externe german au afirmat că turiştii au fost declaraţi dispăruţi încă de vineri.

Vom reveni cu amănunte.