Românca care a impresionat lumea a murit în plină pandemie

Românca care a impresionat lumea a murit în plină pandemie

Una dintre cele mai vârstnice românce, a cărei poveste a făcut înconjurul lumii, a murit la vârsta de 106 ani. După ce a scăpat de Holocaust și din lagărul de la Auschwitz, vârstnica femeie a încetat din viață în plină pandemie de Coronavirus

O altă veste tristă în plină pandemie de Coronavirus. Cea mai vârstnică femeie din Sighetul Marmației, supraviețuitoarea de la Auschwitz, dar și una dintre cele mai în vârstă persoane din România a încetat din viață. Anunțul a fost făcut de primarul din Sighetul Marmației, Horia Scubli.

„A încetat din viață doamna Klara Marcus, cel mai vârstnic locuitor al Sighetului la vârsta de 106 ani. Născută la 31 decembrie 1913 la Carei, a cunoscut ororile celui de al doilea război mondial si mai ales al lagărelor naziste. Se căsătorește in Sighet cu dr.Andrei Markus. A decedat in data de 24 martie 2020 la frumoasa vârsta de 106 ani. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească.”,  a scris pe pagina sa de Facebook primarul Horia Scubli.

Despre Klara Marcus a scris, în mod elogios, tabloidul britanic Daily Mail, în urmă cu cinci ani, care a oferit un spaţiu generos româncei de origine evreiască ce a supravieţuit, în mod surprinzător, tuturor ororilor celui de-al Doilea Război Mondial și a scăpat de camerele de gazare de la Auschwitz.

 

„Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare”, a povestit, atunci, fosta deținută.

„Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi”, a povstit fosta deţinută de la Auschwitz, citată de dailymail.co.uk.

De asemenea, povestea ei a fost relatată, în decembrie 2014, de cotidianul american New York Post.

Ea a reuşit să scape din lagărul nazist din sudul Poloniei, unde au fost ucise peste 1 milion de persoane.

„Ajunsă în libertate, am reuşit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia”, mărturiseea Klara Marcus, care nu a reuşit să îşi mai vadă rudele.

Când a împlinit vârsta de 101 ani, Anton Rohian, un reprezentant guvernamental, i-a făcut o vizită acasă Klarei Marcus.

„V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru a vă mulţumi că v-aţi întors în Maramureş după toate prin câte aţi trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut'”, a afirmat Rohian.

Sărutând drapelul românesc, Klara Marcus a spus: „Am trecut prin experienţe teribile în viaţa mea, dar acesta este un moment minunat”.