Evenimentul Zilei > Justitie > Florica Roman, solicitare explozivă către CSM. Întrebarea-cheie care poate zdruncina din temelii sistemul de justiție
Florica Roman, solicitare explozivă către CSM.  Întrebarea-cheie care poate zdruncina din temelii sistemul de justiție

Florica Roman, solicitare explozivă către CSM. Întrebarea-cheie care poate zdruncina din temelii sistemul de justiție

Într-o postare pe blocul personal, judecătorul Florica Roman notează că a trimis o solicitare către CSM pentru a preciza dacă fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost singurul procuror căruia i s-a respins recunoașterea gradului profesional de către PÎCCJ.

„Într-o cerere în baza Legii 544/2001 am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să precizeze dacă Laura Codruța Kovesi a fost singurul procuror care a ocupat o funcție numită politic în fruntea Ministerului Public și a cărei cerere de recunoaștere a gradului profesional de PICCJ i-a fost respinsă de către Secția pentru procurori a CSM.

Va solicit să îmi comunicați, defalcate pe fiecare an în parte, câte cereri de recunoaștere a gradului profesional de PICCJ, că urmare a ocupării unor funcții din fruntea Ministerului Public prin numire politică de către Președintele României, au fost respinse de Secția pentru procurori a CSM din 2012 până în prezent”, am cerut în solicitarea trimisă către CSM.

Solicitarea către CSM vine după ce, în audierea din dată de 26.02.2019 din Comisia LIBE din Parlamentul European, doamna procuror Laura Codruța Kovesi, întrebată fiind cum comentează faptul că nu are grad profesional de PICCJ, iar cererea de recunoaștere a acestui grad i-a fost respinsă de Secția pentru procurori a CSM, a susținut că „Sunt primul procuror căruia i s-a refuzat aceeași cerere” de recunoaștere a gradului profesional de PICCJ.

Dat fiind cele spuse de doamna Kovesi în Comisia LIBE, “nu am nimic împotriva să faceți public răspunsul la această solicitare, dat fiind faptul că subiectul este de interes public”, am mai arătat în cerere.

Doamna procuror Laura Codruța Kovesi are doar grad profesional de parchet de pe lângă tribunal, această funcționând în prezent la PICCJ în baza prelungirii unei delegari care s-a făcut în temeiul unei legi care nu mai era în vigoare.

Laura Codruța Kovesi a solicitat Secției pentru procurori a CSM recunoașterea gradului profesional de PICCJ, însă cererea i-a fost respinsă prin Hotărârea 673 din 06.11.2018.

http://old.csm1909.ro/csm/linkuri/04_12_2018__93283_ro.pdf

Pe data de 26.02.2019 doamna Kovesi a făcut plângere prealabilă împotriva respectivei hotărâri, care la rândul ei a fost respinsă de Secția pentru procurori a CSM.

Este de notorietate că doamna Kovesi nu este singurul procuror care, fără a avea grad profesional de PICCJ, a ocupat o funcție de conducere în Ministerul Public în care a fost numită politic și a cărei cerere de recunoaștere a gradului profesional de PICCJ i-a fost respinsă de Secția pentru procurori a CSM.

Rămâne să aflăm oficial de la CSM, însă, în câte alte asemenea cazuri cererile de recunoaștere a gradului profesional au fost respinse și dacă doamna Kovesi este, într-adevăr, primul procuror căruia i s-a refuzat aceeași cerere”, scrie judecătoarea pe blog