Un român ajută Republica Moldova să lupte cu atacurile hibride ale Rusiei

Un român ajută Republica Moldova să lupte cu atacurile hibride ale RusieiSursa foto: Radio România Actualităţi

Diplomatul român Cosmin Dinescu ajută Republica Moldova să combată ştirile false, tentativele de ingerințe străine şi atacuri cibernetice puse la cale de Kremlin.

Român care luptă cu atacurile hibride ale Rusiei la Chişinău. Este vorba de șeful misiunii civile a Uniunii Europene la Chișinău, Cosmin Dinescu. Acesta a vorbit despre munca sa la Chişinău în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Diplomatul român avertizează despre înteţirea atacurilor hibride în Republica Moldova

„Este foarte probabil ca întreaga gamă de instrumente hibride” să fie folosite în 2024 în Republica Moldova pentru a „destabiliza sau a opri cursul pro-european” al țării, afirmă Cosmin Dinescu, diplomat român care conduce la Chișinău, de anul trecut, o misiune a UE de parteneriat cu R. Moldova.

Dinescu opinează că în 2024, un an electoral, vor continua să fie folosite instrumentele hibride împotriva R. Moldova. În special ingerința în viața politică internă.

„Fie prin sprijinirea unor partide, fie prin finanțări ilegale. Fie prin, poate, proteste care au fost orchestrate sau finanțate”, precizat diplomatul român..

Diplomatul român, Cosmin Dinescu

Sursa foto: timpul.md

În ce constă misiunea civilă a UE la Chişinău

Misiunea civilă, cerută Bruxelles-ului de guvernarea de la Chișinău, ajută Republica Moldova să gestioneze situațiile de criză, să facă față amenințărilor hibride și să ofere echipamente unor instituții ale statului.

Misiunea trimisă de UE în R. Moldova este diferită de alte misiuni civile, pentru că își concentrează atenția pe amenințările hibride cu care se confruntă țara, explică șeful misiunii.

„R. Moldova nu este amenințată în mod direct de ostilitățile Rusiei împotriva Ucrainei, însă există întregul arsenal al instrumentelor hibride care se folosesc aici: dezinformare, șantaj energetic, șantaj economic, narative false sau - după cum am văzut înainte de ultimele alegeri locale - fluxuri financiare ilicite care au pătruns în vederea sprijinirii unor candidați sau influențării alegerilor”, spune Dinescu.

Potrivit lui, este nevoie de mai mulți angajați în instituțiile statului care să contracareze atacurile cibernetice și atrage atenția că în acest an „vor exista creșteri în gradul de dezinformare și mesaje care nu au sprijin în realitate”, tocmai de aceea autoritățile trebuie să fie pregătite.

De altfel, misiunea civilă a UE oferă „sfaturi strategice” Chișinăului despre cum să facă față crizelor. Inițial, misiunea trebuia să aibă 40 de experți internaționali și șapte locali. Însă numărul celor din R. Moldova s-a extins până la 12, iar aici vor veni să lucreze, pe perioade scurte, și alți specialiști din țările UE.

Bugetul misiunii pentru doi ani este de 13,4 milioane de euro. Iar zece la sută din acești bani sunt folosiți pentru „celula de proiecte”, vizite de studii, training-uri sau echipamente.

protestele Şor, o armă a Kremlinului

Partidul Şor, armă a Kremlinului/ Sursa foto: Partidul ȘOR

Cine este diplomatul român care luptă cu propaganda rusă la Chişinău

Cosmin Dinescu este diplomat de carieră, începându-și activitatea în Ministerul Afacerilor Externe în ianuarie 1999. Şi-a început cariera diplomatică atașat în cadrul Direcției Drept Internațional și Tratate.

Pe parcursul evoluției sale profesionale, a îndeplinit responsabilități atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul diplomatic exterior.

Astfel, în perioada 2010–2016, a fost ambasador în Republica Croația. Anterior, în intervalul 2004 – 2010, a ocupat poziția de director general al Direcției Generale Afaceri Juridice. Între 2002 și 2004, a fost director adjunct la Direcția Drept International și Tratate, după ce, în perioada 2001-2002, a îndeplinit funcția de șef serviciu în cadrul aceleiași direcții.

În 2016 a fost numit secretar de stat al Ministerului român de Externe

De-a lungul carierei, a coordonat o serie de dosare de interes pentru politica externă a României.

El a condus delegația României în cadrul negocierilor româno-ucrainene referitoare la Tratatul privind regimul frontierei de stat româno-ucrainene, al negocierilor pe tema delimitării spațiilor maritime ale României și Ucrainei în Marea Neagră. Dar şi pe cea a delimitării spațiilor maritime ale României și Bulgariei în Marea Neagră.

A fost Co-agent al României pentru Curtea Internaţională de Justiţie în cazul privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina). Proces în urma căruia România a obţinut aproximativ 80% din zona maritimă aflată în dispută cu partea ucraineană.

În anul 2009, Cosmin Dinescu a deținut funcția de președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalităţii şi Justiţia Penală a ONU.

Începând din anul 2000, este supleant al reprezentantului României la Comisia Dunării.