Roma, Londra și Washingtonul, îngrijorate, Teheranul și Moscova îşi permit să dea lecții: cum este văzută criza franceză în lume?

Roma, Londra și Washingtonul, îngrijorate, Teheranul și Moscova îşi permit să dea lecții: cum este văzută criza franceză în lume?Sursa foto: EPA/CHRISTOPHE SIMON

Revista presei și comentarii diplomatice asupra situației politice și sociale din Franța, care a intrat în a treia lună de protest împotriva reformei pensiilor.

Anularea vizitei regelui Charles al III-lea în Franța este doar vârful aisbergului. În întreaga lume, se examinează cu atenție situația din Franța, care a intrat în a treia lună de protest împotriva reformei pensiilor. De la Londra la Madrid, temerile sunt răspândite în toate ziarele, unde se amestecă întrebări despre viitorul sistemului politic francez, observarea amplorii manifestaţiilor, priviri batjocoritoare sau apeluri la prudență.

Marea Britanie

După anunțul de vineri cu privire la amânarea vizitei de stat a regelui Charles al III-lea în Franța, presa britanică îşi înmulţeşte referirile la Revoluția Franceză. "Daily Telegraph" pune pe prima pagină a site-ului său un graffiti fotografiat pe zidurile Parisului, "Charles al III-lea știi ghilotina?", după ce acesta a denunțat o situație de "cvasi-anarhie în Franța". Avertizând asupra riscului ca Franța să voteze "populist" prin alegerea Marinei Le Pen în 2027, cotidianul financiar "Financial Times" pledează pentru o a șasea Republică "mai puțin autocratică" decât a cincea și care întărește rolul Parlamentului.

Consiliul Europei

Se poate spune că situaţia din Franţa este usturătoare. Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, și-a exprimat, vineri, alarma cu privire la "folosirea excesivă a forței" contra celor care protestează împotriva reformei pensiilor, cerând Franței să respecte dreptul la manifestaţii. Genul de comentarii pe care instituția le îndreaptă de obicei către autocrații.

Spania

Cotidianul "El Pais" titrează: "furia preia controlul pe străzile din Franța". Guvernul de stânga, care a adoptat propria reformă a pensiilor, a estimat că Franța a întârziat prea mult timp cu abordarea acestui dosar, în timp ce liderul principalului partid de opoziție (Partidul Popular, PP) Alberto Nuñez Feijoo părea să susțină reforma lui Emmanuel Macron.

Italia

"Pensii: Franța arde", alarmează cotidianul roman "Il Messaggero", publicând o fotografie cu intrarea în primăria orașului Bordeaux în flăcări. "Franța în stradă: ziua furiei", scrie "Corriere della Sera", menționând că "vin zile grele". "Primăvara franceză", s-a entuziasmat ziarul de stânga "Il Manifesto". Printre rarele reacții politice se numără cea a fostului premier Matteo Renzi, în fruntea unei formațiuni de centru, care a postat pe Twitter un mesaj de sprijin pentru domnul Macron, în franceză: "Există un lider în Europa care nu se uită la sondaje [sic], ci la alegerile pentru viitor, pentru țara sa și pentru noile generații. Sunt mândru de prietenia noastră, felicitări domnule președinte!".

Rusia

La fel ca la momentul demonstrațiilor vestelor galbene, mass-media de stat rusă a difuzat din abundență imagini cu ciocniri între polițiști și manifestanți, arestări brutale, străzi pline de fum provenit de la coșurile de gunoi arse sau de gaze lacrimogene, dând imaginea unei țări aflate în pragul haosului. Alte mass-media răspândesc în mod clar informații false. "Angajații din sectorul energetic au întrerupt curentul electric la secțiile de poliție din Paris. Sistemul de camere de supraveghere a încetat să funcționeze", asigura, vineri, un reportaj pe postul de știri Rossia 24. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, nu a ratat ocazia de a face comentarii, într-o critică la adresa sprijinului militar al Franței pentru Ucraina. "Și când va începe Macron să livreze arme cetățenilor francezi pentru a sprijini democrația și suveranitatea țării?", a întrebat ea pe Telegram.

Ungaria

În ţara autocratului Viktor Orban, televiziunea de stat ungară a evocat, joi seară, o "atmosferă revoluţionară" în Franţa.

Statele Unite

Fără să sfătuiască împotriva călătoriilor în Franța, Ambasada Statelor Unite a făcut apel la cetățenii americani să "evite demonstrațiile", să părăsească locurile din apropierea violențelor, dacă sunt prezenți acolo, și, în special, să aibă grijă să nu se afle între protestatari și poliție.

Maroc

În plină criză între Rabat și Paris și a unei "crize tăcute" alimentate de o campanie virulentă de presă anti-franceză timp de săptămâni, anumite mass-media și site-uri apropiate puterii profită de dificultățile lui Emmanuel Macron, cel mai adesea ascunzându-se în spatele articolelor din ziarele franceze și internaționale. Agenția oficială de presă MAP a vorbit despre "un președinte într-o şa fierbinte" a doua zi după interviul său televizat, notează liberation.fr

Iran

Cu cât este mai mare, cu atât este mai acceptabil. Iranul, unde câteva sute de oameni au fost uciși și alte câteva mii au fost arestați din cauza protestelor din ultimele luni, a condamnat ceea ce a numit "reprimarea protestelor". "Solicităm guvernului francez să respecte drepturile omului și să se abțină de la folosirea forței împotriva oamenilor din țara lor care își continuă în mod pașnic revendicările", a scris pe Twitter, în franceză, ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

 

(Traducerea Rador)