Rolul Chinei în războiul din Ucraina. Documentele scurse de la Pentagon arată că Rusia a primit în secret „ajutor letal”

Rolul Chinei în războiul din Ucraina. Documentele scurse de la Pentagon arată că Rusia a primit în secret „ajutor letal” China și Rusia. Sursa foto: Administratia Prezidentiala Rusa

Încă de la începutul războiului din Ucraina, specialiștii au sugerat că Rusia este susținută în secret de China, ce are un rol major în conflict. Aceste informații sunt acum confirmate de documentele scurse de la Pentagon, care arată o legătură evidentă între cele două puteri.

Potrivit documentelor, la începutul acestui an, China a dat aprobarea pentru „furnizarea de ajutor letal” către Rusia în timpul războiului din Ucraina. De asemenea, China a planificat să ascundă echipamentele militare printre cele civile.

Rolul Chinei în războiul din Ucraina

The Washington Post a raportat că o serie de informații extrem de secrete, datate pe 23 februarie, au inclus interceptarea Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei. Potrivit datelor interceptate de serviciile de informații americane, Comisia Militară Centrală a Chinei a aprobat furnizarea progresivă de arme și a dorit ca acest lucru să fie păstrat secret.

Documentul, intitulat „The Watch Report” și produs de ODNI este etichetat „top secret”. De asemenea, publicația americană notează că la sfârșitul lunii februarie, secretarul de stat american Anthony Blinken și alți oficiali de la Washington au declarat că au informații conform cărora China se gândește să vândă arme Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul, în contextul în care China a declarat în repetate rânduri că este neutră în conflictul iscat de Rusia în Ucraina, făcând apel la pace.

Presa a dezvăluit în luna martie că au existat mai multe transporturi directe de puști de asalt chinezești, drone și veste antiglonț prin Turcia și Emiratele Arabe Unite. Mai mult, companiile chineze, inclusiv una legată de guvernul de la Beijing, au trimis entităților rusești 1.000 de puști de asalt și alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare.

China a ascuns armele printre cele civile

Mai mult, puștile CQ-A, modelate după modelul M16, au fost etichetate ca „puști de vânătoare civile”, pentru a li se pierde urma. La sfârșitul anului 2022, Rusia a primit 12 transporturi de piese de drone de la companii chinezești și peste 12 tone de veste antiglonț chinezești, direcționate prin Turcia.

Mai mult, Da-Jiang Innovations Science & Technology Co, cunoscută și sub numele de DJI, a trimis piese pentru drone, cum ar fi baterii și camere, prin Emiratele Arabe Unite către un mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022, potrivit Adevărul.