Kazahstanul propune un proiect de gazoduct care conectează Rusia și China

Kazahstanul propune un proiect de gazoduct care conectează Rusia și China Nord Stream. Sursa foto: Dreamstime.com

Kazahstanul a propus recent construirea unei noi conducte internaționale de gaze către Rusia, care să traverseze teritoriul kazah și să se conecteze la China. Noul proiect de conductă a apărut ca o nevoie vitală în furnizarea de resurse de gaze naturale în regiunile de est ale Kazahstanului. Decizia finală asupra proiectului urmează să fie luată până la 1 mai.

Conducta propusă este planificată să devină cea mai rapidă și scurtă cale de a livra gaz rusesc în China prin regiunile de est ale Kazahstanului, deși detaliile exacte nu au fost încă publicat.

Anterior, în mai 2022, Ministerul Energiei din Kazahstan și gigantul energetic rus Gazprom au discutat despre gazeificarea regiunilor de est și de nord ale Kazahstanului și au convenit să intensifice eforturile pentru a aborda cele mai importante aspecte ale cooperării. În plus, fostul ministru kazah al Energiei Magzum Mirzagaliyev, în octombrie 2021, a sugerat ca Rusia să furnizeze gaze Kazahstanului în condiții reciproc avantajoase.

China a primit cantități fără precedent de gaz rusesc

Într-adevăr, Moscova a subliniat deplasarea sa spre est către piețele energetice asiatice, ca urmare a sancțiunilor occidentale. În 2022, exporturile de gaze rusești au scăzut cu 25 %; totuși, China a primit cantități fără precedent de gaz rusesc prin conducta Power of Siberia.

Ne puteți urmări și pe Google News

China este al treilea consumator de gaze naturale din lume, după Statele Unite și Rusia. Cu toate acestea, Australia a fost cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat al Chinei în ultimii ani. Chiar și așa, recent, China a început să caute alte surse de aprovizionare stabilă cu gaze. În acest sens, rezervele de gaze rusești sunt extrem de importante pentru Beijing. Și după ce a pierdut jumătate din piața europeană, Moscova este extrem de interesată să-și extindă cota de pe piața energetică chineză.

Kazahstanul se află în centrul coridoarelor cheie de tranzit

Cu toate acestea, relațiile dintre aceste trei țări trebuie luate în considerare într-un context mai larg, deoarece Kazahstanul se află în centrul coridoarelor cheie de tranzit și energie care leagă Asia și Europa. Într-un anumit sens, relația este puțin instabilă. De exemplu, de la începutul războiului său total împotriva Ucrainei, Rusia a redus cantitatea de petrol kazah pe care dorește să o transporte pe teritoriul rus.

Și, anul trecut, în cadrul politicii sale „zero-COVID”, China și-a închis granița cu Kazahstanul, ceea ce a avut un impact negativ asupra veniturilor comerciale și economiei Kazahstanului.

Kazahstanul rămâne destul de dependent de Rusia pentru nevoile sale economice

În ciuda schimbărilor regionale recente, Kazahstanul rămâne destul de dependent de Rusia pentru nevoile sale economice. Potrivit Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, în ultimii cinci ani, investițiile străine directe ale Rusiei în Kazahstan s-au ridicat la aproximativ 11,2 miliarde de dolari. În plus, milioane de cetățeni din Asia Centrală, inclusiv Kazahstan, lucrează ca migranți de muncă în Rusia, trimițându-și câștigurile acasă. Și această finanțare are o oarecare pondere în bugetele statelor din Asia Centrală.

În plus, sursele de energie din Kazahstan sunt transportate în mod activ în Europa prin Rusia. Kazahstanul își transportă petrolul pe piețele globale în principal prin conducte care trec prin Rusia. În total, aproximativ 76% din petrolul Kazahstanului este trimis în Europa anual, ceea ce a fost esențial pentru satisfacerea nevoilor europene de energie. În declarații oficiale, Astana a indicat că participarea la inițiativele conduse de Rusia este posibilă numai cu condiția ca interesele și suveranitatea Kazahstanului să fie respectate.

În ultimii ani, Kazahstanul a devenit favoritul investițiilor Chinei în Asia Centrală. În ultimii 15 ani, China a investit aproximativ 30 de miliarde de dolari în economia din Kazahstan; unii experți independenți sugerează că acest număr poate fi de două ori mai mare. În prezent, datoria Kazahstanului față de China se ridică la 16% din PIB, reprezentând o tendință generală cu a altor state din Asia Centrală de a acumula datorii considerabile către Beijing. Relațiile dintre Kazahstan și China au început cu adevărat să se întărească odată cu anunțul Inițiativei Belt and Road a Beijingului, cu accent pe dezvoltarea industrială, precum și pe investițiile în infrastructura de tranzit și energie în Asia Centrală.

China este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului

La rândul său, China cumpără 16% din petrolul său din Kazahstan. Mai mult, în mare parte datorită terminalului comun situat în portul chinez Lianyungang, numărul de containere transportate din China în Kazahstan și mai departe în Rusia, Europa și Asia Centrală este în creștere. Această creștere este de așteptat să stimuleze relansarea comerțului internațional în regiune și să deschidă noi posibilități de tranzit și logistică pentru Astana.

În plus, China este cel mai mare partener comercial al Kazahstanului. Între 1993 și 2022, cifra de afaceri comercială dintre cele două țări a crescut de 70 de ori. Unul dintre interesele speciale ale Beijingului pentru dezvoltare și stabilitate în Kazahstan este legat de administrarea sa a Regiunii Autonome Uigure Xinjiang, deoarece Kazahstanul împarte o graniță lungă cu regiunea.

Relațiile ruso-chineze au atins nivelul de parteneriat strategic

În ultimii ani, relațiile ruso-chineze au atins nivelul de parteneriat strategic. Cu toate acestea, ambele concurează acum pentru influența în Asia Centrală, deoarece interesele lor în regiune nu coincid în totalitate. Din punct de vedere economic, Rusia este interesată de producția și transportul de hidrocarburi în Kazahstan. Cu toate acestea, planurile economice sporite ale Chinei în Kazahstan au accelerat și mai mult declinul influenței Rusiei în regiune. Superioritatea economică a Beijingului față de Rusia este principalul factor care conduce la creșterea influenței sale. Potrivit afirmațiilor făcute în cercurile de experți, Beijingul, care concurează în secret cu Moscova de mulți ani în Asia Centrală, încearcă acum să împingă Rusia din regiune și, într-o oarecare măsură, reușește.

Prin urmare, în timp ce, în general, noile rute de tranzit al resurselor energetice sunt în interesul comun al Rusiei, Chinei și Kazahstanului, definirea specificului ar putea deveni complicată. Încă înainte de agresiunea totală a Rusiei împotriva Ucrainei, Kazahstanul discutase deja despre noi proiecte de gazoducte pentru gazeificarea zonelor sale îndepărtate. Și în timp ce perspectiva de a deveni un hub de gaze între Rusia și China este destul de atractivă pentru Astana, noul proiect de conductă nu are ca scop să ajute Rusia să eludeze sancțiunile.

Deși detaliile tehnice încă trebuie să fie finalizate pentru proiectul conductei, este deja clar că va fi nevoie de miliarde de dolari pentru finalizare. Și cu sancțiunile occidentale care afectează atât China, cât și Rusia, unghiul de finanțare ar putea deveni dificil.

Astfel, în fața acestor complicații, este îndoielnic că Rusia și Kazahstanul vor implementa în curând proiectul propus. Și deși împrumutul de la Beijing ar putea fi o opțiune, Astana ar putea dori să evite acest lucru, deoarece ar crește și mai mult dependența Kazahstanului de China. Astfel, Kazahstanul poate căuta în altă parte cooperare și finanțare pentru îmbunătățirea infrastructurii sale energetice și de tranzit – poate către Occident, potrivit jamestown.org.