Stoltenberg: „Rusia și China sunt tot mai apropiate între ele", iar Lavrov consideră „Europa o asociație ostilă"

Stoltenberg: „Rusia și China sunt tot mai apropiate între ele", iar Lavrov consideră „Europa o asociație ostilă" Sursa foto: Razvan Valcaneantu /EEC

"Rusia și China sunt din ce în ce mai aproape una de cealaltă, lucrează împreună, iar asta îngreunează lucrurile. De aceea, avem nevoie de partenerii noștri din Indo-Pacific", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa la Ministerul de Externe de la sediul Alianței Atlantice de la Bruxelles. "Securitatea nu este o problemă regională, ci globală" și "războiul din Ucraina demonstrează acest lucru cu toate ramificațiile sale", a subliniat Stoltenberg.

"Ne vom întâlni, de asemenea, cu partenerii noștri din Asia Indo-Pacific: Noua Zeelandă, Australia, Japonia și Coreea de Sud. Securitatea nu este regională, securitatea este globală. Ce se întâmplă în Europa contează pentru această regiune și ceea ce se întâmplă în Asia Indo-Pacific contează pentru Europa", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa la Ministerul de Externe de la sediul Alianței Atlantice.

"Războiul din Ucraina cu ramificațiile sale globale și, de asemenea, faptul că China și Rusia sunt din ce în ce mai apropiate, face cu atât mai evident că trebuie să fim alături de partenerii noștri din Pacific", a adăugat Stoltenberg.

"Rusia vede Uniunea Europeană ca pe o asociație ostilă", a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat www.aif.ru, explicând că "țările membre UE și liderii UE afirmă în mod deschis necesitatea de a provoca o înfrângere strategică Rusiei. Ei umplu regimul criminal de la Kiev cu arme și muniție și trimit instructori și mercenari în Ucraina. Acestea sunt motivele pentru care considerăm UE o asociație ostilă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Moscova va acționa ca răspuns la măsurile ostile

Partea rusă a tras concluziile necesare din această situaţie, a subliniat ministrul Lavrov. Moscova va acționa ca răspuns la măsurile ostile, "hotărâtă, dacă este necesar, fiind guvernată de propriile interese naționale și de principiul reciprocității adoptat în mod obișnuit în practica diplomatică", a adăugat Lavrov, citat de ilfattoquotidiano.it.

"Astăzi este o zi istorică, deoarece în câteva ore vom da bun-venit Finlandei în calitate de cel de-al 31-lea membru al alianței noastre. Acest lucru va face Finlanda mai sigură și NATO mai puternică. Și chiar în această zi din 1949, Tratatul de la Washington și Tratatul de instituire a NATO au fost semnate la Washington. Este greu de imaginat o modalitate mai bună de a sărbători aniversarea noastră și, apoi, de a deveni un membru cu drepturi depline al alianței", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sosirea sa la Ministerul de Externe de la sediul Alianței Atlantice.

"Nu vor exista trupe NATO în Finlanda fără acordul Finlandei. În multe țări desfășurăm exerciții și avem prezență aeriană, dar nu avem baze permanente. Aceasta nu a fost o problemă până acum în discuțiile noastre cu Helsinki", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe marginea Ministerialei de Externe de la Bruxelles.

"Numirea noului ambasador rus în Italia depinde de țara care îl numește. Nu suntem împotriva Rusiei, suntem împotriva agresiunii care a încălcat dreptul internațional. Uneori, fostul ambasador Serghei Razov și-a depășit atribuțiile, a dat opinii politice care în mod normal nu sunt în sarcina reprezentanților diplomatici, păreri care nu sunt oportune", a declarat presei străine de la Roma vicepremierul și ministrul de externe italian, Antonio Tajani.

Alexei Paramonov a fost numit oficial noul ambasador al Rusiei în Italia, după plecarea lui Serghei Razov. Partea rusă a semnat marți decretul de numire, după ce a primit aprobarea Italiei.

"Astăzi ne vom concentra asupra modului în care putem reduce și mai mult dependența Europei de energia rusă și să stimulăm producția de energie curată euro-atlantică", a declarat secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, atunci când a deschis consiliul energetic UE-SUA la Bruxelles și a amintit că, în 2022, SUA au furnizat UE "56 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat", adică "40% din totalul european importat, cu o creștere de 140% față de 2021".

Datorită acțiunilor întreprinse de Statele Unite și Uniunea Europeană, prin sancțiuni și înghețarea activelor, "marja financiară a Rusiei s-a redus cu efecte devastatoare", forțând Kremlinul să aleagă dacă să aloce resurse "războiului sau propriilor cetățeni", a spus secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, când a deschis la Bruxelles consiliul energetic UE-SUA, amintind cum un oligarh rus (Oleg Deripaska, magnat al aluminiului) a spus că "nu vor mai fi bani anul viitor". (Rador)