Noi detalii din dosarul lui Buzatu. Rolul lui Radu Judele în acest caz

Noi detalii din dosarul lui Buzatu. Rolul lui Radu Judele în acest caz Sursa foto: Facebook

Apar noi detalii în dosarul lui Dumitru Buzatu, fost președinte al CJ Vaslui. Radu Judele, fost consilier județean și om de afaceri, a avut și el un rol în cazul mitei de 1,25 milioane de lei. Acesta l-ar fi constrâns pe Emil Savin să ofere mită.

Radu Judele, fost consilier județean și om de afaceri, este expertul din dosarul șpăgii de 1,25 milioane de lei, primită de Dumitru Buzatu, fost președinte al CJ Vaslui. Acesta este arestat preventiv pentru 30 de zile. El i-ar fi promis lui Emil Savin că va modifica în interesul lui concluziile contraexpertizei și că acestea vor fi acceptate fără probleme de reprezentanții Consiliului Județean.

Procurorii DNA care se ocupă de acest caz spun că Radu Judele ar fi cerut la schimb, pentru favorul său, 600.000 de lei, plus TVA. Acești bani ar fi mascați printr-un contract de prestări servicii cu firma sa, însă judecătorii Curții de Apel au eliminat, momentan, această infracțiune.

Radu Judele se cunoște de mulți ani cu fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui. Tații celor doi provin din același loc, dintr-un sat din comuna Ruginoasa, județul Iași. Politicianul naturalizat la Vaslui a făcut lobby pentru ca al său consătean să fie director regional la Direcția de Drumuri și Poduri Iași. Acum Judele a întors favorul, făcând o expertiză la comandă, pentru a-l putea constrânge pe Emil Savin să dea mită, potrivit vremeanoua.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News
Dumitru Buzatu, adus de DNA la vila sa, unde se făceau percheziții

Dumitru Buzatu, adus de DNA la vila sa, unde se făceau percheziții. Sursa foto: Vremea Nouă

Cine este Radu Judele, expertul din dosarul lui Dumitru Buzatu

Judele a fost administrator public al județului Botoșani, iar în perioada 2016-2018 a fost consilier județean. El este administratorul firmei Drum Pod Invest SRL, care ar fi măsluit expertizele din dosarul șpăgii lui Dumitru Buzatu. În perioada 2018 - 2022, această firmă a avut un profit net total de 2.651.591 lei, adică aproximativ 550.000 euro.

Radu Judele a strâns o avere impresionantă de-a lungul anilor. Deține trei terenuri intravilane de aproape 80.000 mp în comuna Cristești (Botoșani), un teren agricol într-o comună din Neamț, un apartament în Botoșani, două apartamente și o casă în Iași.

Firma omului de afaceri este responsabilă de proiectul Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești. Acesta s-a împotmolit în 2021, după ce la ADR Nord-Est au ajuns mai multe sesizări cu privire la neconformitatea lucrărilor efectuate. Lucrarea a fost câștigată de o firmă din Neamț, care ulterior s-a retras.

„Unele dintre concluziile expuse de Judele Radu în expertiza, a cărui beneficiar este CJ Vaslui, recomandau că «peste structura actuală se va executa un strat de mixtură bituminoasă tip AB, la care se va adăuga o grosime suplimentară necesară realizării deverelor (6 cm va fi grosimea minimă considerată pentru calculul structurii rutiere, adică acea grosime minimă ce va trebui asigurată în toate punctele suprafeței”, scriu procurorii în referatul de arestare.

Judele a cerut mită 600.000 de lei, plus TVA

Procurorii spun că expertiza realizată de Judele a declanșat „un diferend între părțile implicate, privind măsurile necesare în urma constatărilor din teren, care prevedeau și înlocuirea ultimului strat de asfalt executat de Soragmin SRL. Urmare a efectuării acestei expertize, activitățile de execuție din cadrul proiectului au fost oprite în cursul lunii iunie 2022”.

Ulterior, Radu Judele ar fi pretins „sume de bani pentru a modifica în interesul lor concluziile expertizei pe care a depus-o la CJ Vaslui privind obiectivul de investiții. Judele Radu le-a promis reprezentanților SC Soragmin SRL faptul că aceste concluzii adaptate vor fi primite de către factorii de decizie din cadrul CJ Vaslui. Suma pretinsă de Judele Radu drept mită a fost de 600.000 lei plus 114.00 lei TVA, urmând ca această activitatea să fie disimulată prin încheierea unui contract de prestări servicii. Totodată, numitul Judele Radu a promis reprezentanților SC Soragmin SRL faptul că concluziile adaptate vor fi acceptate de către reprezentanții CJ Vaslui”.

În tot acest timp, Radu Judele era în permanentă legătură cu reprezentanții CJ. El primea indicații de la aceștia despre cum trebuie să adapteze concluziile expertizei, mai spun procurorii.

„În ceea ce privește relația numitului Judele Radu cu factorii decizionali din cadrul CJ Vaslui, acesta ține legătura și acționează la instrucțiunile venite din partea lui Toma Cătălin. Acesta, la rândul său, primește instrucțiuni de la președintele CJ Vaslui, Buzatu Dumitru, pe care le transmite numitului Judele Radu. De asemenea, Toma Cătălin îi dă instrucțiuni numitului Judele Radu asupra procedurii cum trebuie să ajungă această adaptare a concluziilor expertizei anterioare la CJ Vaslui”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare.