Evenimentul Zilei > Monden > Rodica Mandache, Doruleț al românilor
Rodica Mandache, Doruleț al românilor

Rodica Mandache, Doruleț al românilor

A fost sărbătorită pe Internet Niște ochi mari și un talent uriaș! Se numește Rodica Mandache, o actriță care a adus multă bucurie în inimile românilor. Pe 13 aprilie, artista a împlinit 77 de ani. Mai multe generații de actori și regizori au felicitat-o, dar și sute de admiratori.

Rodica Mandache a jucat în multe filme și piese de teatru, dar parcă cel mai îndrăgit rol a fost cel din piesa ”Visul unei nopți de iarnă”. Florin Piersic îi era partener. Maria, o tânără vânzătoare la un magazin, este îndrăgostită de scriitorul Manea, un autor în vogă.

În ajunul Revelionului, Manea cumpără un colier din magazin și cere să-i fie dus acasă. Pentru a-l putea cunoaște, Maria livrează ea cadoul și ajunge la casa lui Manea în timpul unei certe a acestuia cu Elvira, iubita lui. Situația se complică. Piesa a fost o adaptare TV după piesa lui Tudor Mușatescu, iar Rodica Mandache a făcut un rol mare, la fel ca marele actor Florin Piersic. Piesa a fost difuzată la Televiunea Română în 1980, dar actrița juca deja de 10 ani în filme și de 20 de ani în teatru.

Era student în anul I la Teatru când a jucat la Teatrul Național din București. Marea actrița Coca Andronescu se îmbolnăvise și era nevoie de o altă artistă. Rodica Mandache a fost căsătorită timp de 13 ani cu Aurel Mihailopol, ”ziaristul desculț”. Era un fotoreporter neconformist al anilor 70. Așa s-au și cunoscut cei doi, când el venise să facă un reportaj la teatrul la care ea juca.

Bărbatul a murit la la vârsta de 54 de ani. Diagnosticul a fost cancer de plămâni, dar mulți au crezut că a fost radiat. „Am avut o căsnicie de 13 ani, până când el s-a îmbolnăvit foarte grav în urma unui conflict politic. Se pare că ar fi fost iradiat, nu știu dacă a fost așa, în orice caz a murit în câteva luni.

Era foarte sănătos și destul de tânăr, avea 50 de ani. Nu știu cum am trecut peste asta. Nu treci singur, te trece cineva. A fost complicat, a fost ciudat, am trecut. Apoi nu a mai fost nimic la fel. După aceea au murit sora mea, călcată de mașină, și soțul surorii mele, asta din doi în doi ani se tot întâmpla și nu se mai sfârșea. A fost o perioadă grea de viață”, a povestit actrița.

Citiți integral articolul scris de Marina Dohi în Rețete și vedete.