Robert Licu, fost handbalist: "Gaţu şi-a construit o reţea greu de învins"

Robert Licu, fost handbalist: "Gaţu şi-a construit o reţea greu de învins"

Fostul mare handbalist Robert Licu susţine că acest sport nu are şanse de redresare sub conducerea actualului preşedinte al federaţiei.

Echipa naţională a României joacă astăzi (ora 17.30, în direct la Dolce Sport) împotriva Slovaciei, în primul meci din turneul pentru locurile 17-20 de la turneul final al Campionatul Mondial.

Robert Licu, component al ultimei naţionale a României care a urcat pe podium la CM, în 1990, şi un contracandidat al lui Cristian Gaţu la alegerile pentru şefia FRH în 2009, crede că handbalul românesc nu va ieşi prea repede din criză.

EVZ: Cum aţi descrie evoluţia echipei României la Campionatul Mondial? Robert Licu: Singurul lucru bun este că am participat. Este adevărat că am jucat într-o grupă grea, însă la acest nivel nu există prea mulţi adversari uşor de învins. În meciurile cu Croaţia şi Danemarca nu aveam nicio şansă reală la obţinerea unui rezultat pozitiv. Ar fi trebuit să se repete minunea din barajul cu Rusia, iar minunile nu prea vin în grupuri de câte două.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este România mai slabă decât Algeria, a treia echipă ca valoare din Africa? Eu nu cred că suntem sub ei. Jucăm un handbal mult mai bun decât se joacă în Algeria. Evident, rezultatul (n.r. - 15-14 pentru africani) indică altceva. Surprizele sunt mereu posibile la un turneu final. S-au împiedicat şi alţii mai buni ca noi. În ultima vreme, apar tot felul de naţiuni noi pe harta handbalului, iar nivelul jocului prestat de echipe lipsite de tradiţie ca Argentina (n.r. - echipă calificată în grupele principale), Japonia sau Coreea de Sud a surprins la acest turneu final.

Vă aşteptaţi la o performanţă mai bună a tricolorilor în Suedia? Nu. Asta ne este valoarea. Cu Serbia am făcut un meci bun, dar adversarii erau deja cu gândul la meciurile următoare, care au miză pentru ei. Repet, este o performanţă faptul că ne-am calificat.

Cum vedeţi meciul cu Slovacia? Slovacii au dezamăgit la turneul final. Sunt o surpriză neplăcută. Au pierdut cu Argentina şi au remizat cu Chile. Sunt însă puţin peste noi. E greu să ai motivaţie când te baţi pentru locul 17.

Veţi mai candida la preşedinţia Federaţiei Române de Handbal? Nu ştiu. Cred însă că, la fel de mult cum ne-a luat să coborâm atât, tot atât ne va trebui să revenim în fruntea ierarhiei mondiale. La ultimele alegeri pentru şefia FRH, în 2009, am fost dezamăgit de atitudinea oamenilor de handbal. Am strâns 30 de voturi, însă este greu să te baţi cu un om care face parte din structuri de câteva decenii. A avut timp să îşi construiască o reţea şi o sferă de influenţă greu de învins. Mircea Sandu şi Cristian Gaţu bat recordurile mondiale de longevitate ca preşedinţi de federaţii.

"Preşedinţii noştri bat recordurile de longevitate şi la fotbal, şi la handbal!", ROBERT LICU, medaliat cu bronz cu echipa naţională de handbal a României la Mondialele din 1990

17 este cel mai bun loc pe care poate încheia România turneul final. Dacă vor învinge Slovacia, tricolorii vor întâlni învingătoarea meciului dintre Austria şi Tunisia. În 2009, România a terminat pe poziţia a 15-a