Evenimentul Zilei > Monden > Ritualul secret pe care Ceaușescu îl făcea de ziua lui. Adevărul „din gura” unui apropiat al fostului comunist
Ritualul secret pe care Ceaușescu îl făcea de ziua lui. Adevărul „din gura” unui apropiat al fostului comunist

Ritualul secret pe care Ceaușescu îl făcea de ziua lui. Adevărul „din gura” unui apropiat al fostului comunist

Toată lumea se întreabă cum își sărbătoarea Nicolae Ceaușescu, fostul lider comunist al României, ziua de naștere. Se pare că acesta avea un întreg ritual în ceea ce privea cadourile primite de la invitați.

Deși s-a născut pe data de 23 ianuarie 1918, fostul lider comunist avea trecut în certificatul de naștere data de 26 ianuarie 1918, în localitatea Scornicești.

La fiecare aniversare a liderului comunist, toată lumea îi pregătea cadouri impresionante, dar care nu erau întocmai pe placul lui Nicolae Ceaușescu.

„Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele – disparate –, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu. Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model.

Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el”, a declarat Camil Roguschi, arhitectul lui Nicolae Ceaşescu, potrivit playtech.ro.

Ziua de naștere a celebrului lider comunist nu se încheia cu petrecerea sa. Festivitățile continuau în toate instituțiile țării, mai ales în școli. O astfel de activitate a fost povestită de Ioan Mitran, un bărbat din Brașov, care încă își mai aduce aminte de cum decurgea ziua de 26 ianuarie în școala la care acesta era elev.

„Întotdeauna la începutul orelor trebuia să intonăm imnul. În 26 ianuarie însă se citeau poezii închinate lui Ceauşescu. Noi elevii trebuia să venim cu cravată şi fiecare aveam de citit câte o strofă. Înainte de asta trebuia să îi urăm La mulţi ani. Ţin minte că în clasa a XI-a profesoara de română chiar ne-a spus ca fiecare dintre noi să îi scriem urări speciale pe care le va trimite apoi la Bucureşti. La vremea aceea ni se părea important, dar acum mi se pare de-a dreptul stupid. Ştiu că am scris şi eu o poezie. M-am inspirat de prin nişte cărţi de la Bibliotecă. Am scris ceva de genul: «La mulţi ani, fiu iubitor, fiu al marelului popor. Să ne trăieşti mult şi bine c-a avem mare nevoie de tine. Republica te iubeşte şi cu drag azi te sărbătoreşte». Profesoarei i-a plăcut mult şi a apărut şi «Drum Nou», poezia mea”, a povestit Ioan Mitran