Ritual: Modul incredibil în care FRĂMÂNTĂ şi COACE pâinea o FEMEIE

Ritual: Modul incredibil în care FRĂMÂNTĂ şi COACE pâinea o FEMEIE

Are 80 de ani şi face din frământatul pâinii un ritual.

Domnica a dezvăluit câteva dintre „secretele produsului tradițional”, pentru Agerpres.  

Se unge

„Este suficient astfel un kilogram de făină albă de grâu și 400 ml de apă, o lingură de sare și zece grame de drojdie. Nimic mai simplu. Se amestecă toată compoziția și se lasă la dospit. Se formează o lipie rotundă, care se unge de regulă cu ou. Ca să iasă mai gustoasă, se unge pâinea cu roșii coapte ori suc de roșii”, spune Domnica. "Facem aluatul seara. Eu frământ așa cum pot și apoi fac focul la țest și mi-o aduc băieții că eu nu pot. Făina o punem să se încălzească seara pe sobă, apoi o fac cu lingura și cu mâna. După aceea frământ iar, le tai cu cuțitul și fac pâinea. Una, două, trei... câte cred eu", a povestit ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toată e bună

Înainte de coacere, pâinea se înțeapă cu furculița și se introduce în țestul încins. După 15, 20 minute se rotește pentru a se coace bine peste tot, iar peste alte câteva minute este gata, numai bună de mâncat. "La țest durează cam 20 de minute până se coace. O învârtim un pic, dacă vedem că e albă o lăsăm mai mult și apoi o scoatem. Apoi facem focul iar, băgăm altă pâine, câte pâini avem. Eu cred că este mai bună decât pâinea cumpărată. Pâinea cumpărată se face cocoloș. Folosim orice făină, toată e bună". Şi gata povestea Domnicăi, dar nu şi povestea pâinii.