Rafila: România se pregătește de scenariul al doilea în infecția cu coronavirus

Rafila: România se pregătește de scenariul al doilea în infecția cu coronavirus

România se pregătește de scenariul al doilea, cu zeci de cazuri de persoane infectate cu coronavirus. Pentru a preveni  extinderea bolii în comunitate,  autoritățile iau măsuri, iar din punct de vedere medical sunt pregătite mai multe paturi în spitalele din țară.

”Pregătim scenariul de pe acum, de azi”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, joi, într-o conferință de presă ce a avut loc la Ministerul Sănătății.  Acest lucru înseamnă că ”se vor identifica mai multe spații de spitalizare, mai multe centre care pot face aceste teste”, a mai explicat specialistul.

Potrivit autorităților române, în acest moment România are necesarul de teste și materiale medicale pentru tratarea pacienților cu coronavirus, pentru următoarele două luni. ”Momentan la ”Matei Balș” avem peste 1000 de teste, iar în celelalte centre vorbim de ordinul a sute de kit-uri. Stocurile se completează pe măsura necesarului”, a mai explicat Rafila.

În cazul în care numărul pacienților testați pozitiv va crește în timp scurt, autoritățile au pregătit și alte măsuri de intervenție. ”Dacă vor apărea un număr mare de cazuri în timp foarte scurt, cazurile ușoare și medii vor fi tratate la domiciliu. Ar fi util să avem un serviciu care, în situații extrem de bine documentate, să poată face prelevarea probelor de la persoanele suspecte și să le ducă către laborator.

Folosofia în astfel de momente e să existe cât mai puțină mișcare și cât mai puține contacte cu alte persoane a celor infectați. O astfel de măsură ar fi posibilă dacă ar apărea 2000 de cazuri în una- două săptămâni”, a mai declarat specialistul în microbiologie.

În acest moment, conform unui ordin al Ministerului Sănătății, 10% din paturile de terapie intensivă din spitalele României sunt rezervate eventualelor cazuri de infectare cu coronavirus. Există 92 de paturi de terapie intensivă la spitalele de boli infecțioase și centrele dedicate, alte 2500 de paturi de boli infecțioase.

Până acum în România sunt 38 de persoane în carantină, peste 11.300 în autoizolare și 6 cazuri confirmate, dintre care un pacient vindecat. De asemenea, restul pacienților confirmați au o stare bună, au explicat oficialii Ministerului Sănătății care arată că, până în prezent, au fost efectuate un număr de576 de teste.