Evenimentul Zilei > Justitie > Rezultatele descinderilor DNA la mai multe vămi din țară. Mai multe persoane au fost reținute și puse sub control judiciar
Rezultatele descinderilor DNA la mai multe vămi din țară. Mai multe persoane au fost reținute și puse sub control judiciar

Rezultatele descinderilor DNA la mai multe vămi din țară. Mai multe persoane au fost reținute și puse sub control judiciar

În urma descinderilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) la mai multe puncte de frontieră din țară, au fost luate primele măsuri, potrivit unui comunicat emise de instituție. Mai multe persoane au fost reținute și puse sub control judiciar.

Sunt vizați 23 de lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră, fiind acuzați de infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, ambele comise în formă simplă și continuată. Percheziţiile au avut loc în coordonare cu autorităţi judiciare din Republica Moldova şi cu sprijinul Eurojust – agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.

Opt persoane reținute și 15 puse sub control judiciar

Astfel, opt persoane au fost reținute și 15 puse sub control judiciar în dosarul de corupție din vămi. Procurorii anticorupție au reținut patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș.

Totodată, s-a dispus control judiciar pentru cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca.

Polițiștii au luat mită de la mai mulți transportatori

S-a constatat că în perioada 2021-2022, inculpații, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

Prin acțiunile lor, inculpații și-au încălcat atribuțiile de serviciu, favorizând trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri.

Astăzi, 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. De asemenea, în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, potrivit comunicatului emis.