Editura Evenimentul si Capital

Rezultat cu răsunet mondial obţinut de cercetătorii români. Savanții ieșeni au reușit să creeze „praful de stele”

Autor: | | 1 Comentarii | 5270 Vizualizari

O echipă de cercetare de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a obţinut, în urma cercetărilor care au durat cinci ani, praf de stele.

Anunţul a făcut deja valuri în lumea ştiinţifică de pe mapamond, fiind vorba despre două premiere mondiale. În primul rând, prin metoda obţinerii, în condiţii de laborator, a prafului identic cu materia organică interstelară. În al doilea rând, firele de praf sunt „pufoase şi dezordonate”, adică identice cu ceea ce se găseşte în spaţiul cosmic.

Praful interstelar fusese detectat, în spaţiul cosmic, încă din 1983. De atunci, oamenii de ştiinţă din diverse laboratoare din lume au încercat obţinerea unei materii similare, fie la temperaturi foarte ridicate, fie la presiuni foarte scăzute, însă substanţa creată era „ordonată şi cuminte”, aşa cum se observa, evident, la microscop.

Echipa de cercetare

Dar iată că românii au reuşit ce părea imposibil. Echipa de cercetare este coordonată de lector doctor Ionuţ Topală, de la Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi formată din Silvia-Alina Chiper şi Valentin Pohoaţă, la rândul lor cadre didactice în Facultatea de Fizică, Ilarion Mihăilă, cercetător în cadrul Centrului de studii în ştiinţa mediului pentru Regiunea de Dezvoltare NordEst, Delia Ciubotaru şi Bianca Cristiana Hodoroabă, masteranzi, Ioana Cristina Gerber, doctorand, şi Mihai Toma, tehnician.

Rezultatul cercetării a fost publicat în „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, aceasta fiind una dintre cele mai prestigioase reviste de astofizică din lume, editată de Universitatea Oxford.

Ce este praful de stele

Praful interstelar se află la baza universului, aşa cum îl ştim deja. „I se atribuie rolul de catalizator chimic al reacțiilor din Univers.

Să ne închipuim cât de mic este numărul de molecule din spațiul liber și cât de imensă este distanța dintre ele. Este aproape imposibil să se întâlnească două molecule – ca două bărci mici într-un ocean.

Aici intervine rolul prafului. El este ca un vapor care ia moleculele pasageri, iar întâlnirile și reacțiile au loc la suprafața lui.

Chiar și așa, o reacție are loc o dată la o mie de ani. Încet-încet, praful se adună apoi, sub influența slabă a gravitației, procesul de aglomerare se accelerează și, treptat, se formează planetele”, iată explicaţia lectorului doctor Ionuţ Topală.

S-a anuntat ORA DE START! Cand SE JOACA Simona Halep-Serena Williams in OPTIMI la Australian Open!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI