Revoluție pentru implanturile pe creier. Invenția care depășește cu mult ceea ce face Elon Musk
- Iuliu Vlădescu
- 30 ianuarie 2023, 07:03
Implantul cerebral mai subțire decât un fir de păr uma îți poate permite să te conectezi la rețele sociale. Cipul este plasat printr-o incizie mai mică de un milimetru în creier.
Dispozitivul este similar cu implantul cerebral proiectat de compania lui Elon Musk. Oamenii de știință au dezvoltat un implant cerebral care este mai subțire decât firul părul uman care va permite să folosești rețelele sociale cu ajutorul creierului. Cipul este deocamdată experimental și este conceput pentru persoanele paralizate și cele cu deficiență de vorbire, potrivit DailyMail.
De asemenea, dispozitivul ar putea să să se adreseze și oamenilor sănătoși care ar dori să folosească rețelele sociale numai cu puterea minții lor. Acesta diferă de implantul cerebral creat de compania lui Elon Musk, deoarece procedura este mai puțin invazivă și cipul se află mai degrabă pe suprafața creierului decât în țesut.
Cum funcționează implantul
Cipul transmite date whireless către computere sau smartphone-uri și le traduce în clicuri în timp real și mișcări de tastatură pe un telefon sau computer. Implantul, numit Layer 7 Cortical Interface, este o bandă de material flexibil, subțire, ca o bucată de bandă Scotch.
Banda are electrozi și are o grosime de o cincime din părul uman, ceea ce îl ajută să se conformeze suprafeței creierului fără a deteriora niciun țesut.
Pentru a implanta dispozitivul, chirurgii fac o incizie foarte subțire în craniu și o glisează ca și cum ar pune o scrisoare într-o cutie poștală.
Directorul general al Precision, Michael Mager, a declarat pentru CNBC că fanta are o grosime mai mică de un milimetru, ceea ce înseamnă că pacienții nu au nevoie nici măcar să li se radă părul capul pentru a o implanta.
Cât de ușoară este procedura
El a declarat că „este un mare avantaj în comparație cu tehnologiile care necesită, de exemplu, o craniotomie, îndepărtând o porțiune semnificativă a craniului, ceea ce necesită mult timp și are un risc mare de infecție”.
„Nu am întâlnit niciodată pe nimeni care să-și fi dorit să-i facă o gaură în craniu. Dispozitivul funcționează prin colectarea semnalelor creierului, interpretarea acestora și transmiterea comenzilor către o mașină conectată, în funcție de semnalul primit”, a adăugat Mager.
Deoarece oamenii de știință pot crește cu ușurință numărul de electrozi de pe bandă, aceasta ar putea fi utilizată pentru a trata afecțiuni neurologice. Implantarea este, de asemenea, reversibilă, dacă pacienții se răzgândesc. Dispozitivul a decodat cu succes semnalele creierului la animale, iar Precision speră să obțină aprobarea FDA pentru a testa implantul la oameni în următoarele câteva luni.