Revoluția din Decembrie 1989. Mesajul Seniorului Corneliu Coposu, făcut public după 33 de ani

Revoluția din Decembrie 1989. Mesajul Seniorului Corneliu Coposu, făcut public după 33 de ani

Președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion Andre Gherasim, a dat publicității un document istoric. Este vorba despre declarația pe care fostul lider anticomunist Corneliu Coposu a intenționat să o citească pe postul național de televiziune, în data de 22 decembrie 1989. Deși, credeam la vremea respectivă, odată cu Nicolae Ceaușescu căzuse și comunismul, mesajul Seniorului Coposu nu a ajuns la români. A fost blocat în studiourile Televiziunii Române Libere.

După 33 de ani de la declanșarea Revoluției Române din 1989, președintele Fundației Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim a dat publicității mesajul pe care Seniorul a dorit să-l citească la Televiziunea Română Liberă. Declarația nu a ajuns pe post și nu a fost ascultată de români, în acele zile de foc, deoarece a fost blocată. Unul dintre corifeii partidului comunist, chiar dacă pensionat anticipat de dictatorul Nicolae Ceaușescu, s-a opus. Este vorba despre Silviu Brucan, așa cum povestește Ion Andrei Gherasim.

„Dragi prieteni, vă promiteam ieri că voi prezenta astăzi un document istoric absolut excepțional. Este vorba de apelul scris de către Seniorul Corneliu Coposu în ziua de 22 decembrie 1989, pe care vroia să-l citească la Televiziunea Română Liberă (?), la ora 18,00”, a povestit Ion Andrei Gherasim care a fost și ultimul șef de cabinet al lui Corneliu Coposu, în 1995.

Președintele Fundației Corneliu Coposu, povestește cum au decurs lucrurile după ce Seniorul PNȚCD a ajuns la sediul Televiziunii. Acesta a fost oprit să intre în studioul TV, de unde se transmitea în direct, la ordinul lui Silviu Brucan.

„Ajuns la intrarea de pe strada Pangratti, a scris pe un bilețel cine este și a rugat ofițerul de la poartă să-l transmită în studioul 4 de unde se făceau transmisiile în direct. Bilețelul pe care era scris «Corneliu Coposu, fost secretar particular și politic al lui Iuliu Maniu» a ajuns în mâinile lui..... Silviu Brucan, care citind cele scrise a albit instantaneu (după cum a povestit regretatul Ion Caramitru) și a răcnit la ofițer: «Oricine, dar ăsta nu!!!»”, a mai povestit fostul șef de cabinet al Seniorului.

Mesajul Seniorului Coposu, după 33 de ani

Ion Andrei Gherasim a postat pe Facebook, după 33 de ani de la acel moment declarația pe care Corneliu Coposu a intenționat să o dea citire pentru românii care se bucurau de primele ore de libertate.

„După 33 de ani, în apropierea orei 18,00, îmi fac o datorie de conștiință și de necesară memorie și fac public minunatul mesaj al celui care a fost Corneliu Coposu”, a încheiat Ion Andrei Gherasim, în postarea de pe Facebook.

Mesajul lui Corneliu Coposu după 33 de ani

„Români

Dumnezeu este cu noi!

Să păstrăm o clipă de tăcere pioasă în memoria celor care și-au vărsat sângele pentru libertatea care începe astăzi și pentru noi. Îmbrățișăm cu toată căldura sufletului nostru pe străluciții noștri tineri, studenți, elevi, muncitori, care au înfruntat cu pieptul deschis gloanțele nelegiuite ale dictaturii și au înfrânt prin eroismul lor cel mai tiranic și mai despotic regim de teroare din istoria milenară a României. Aducem omagiul nostru muncitorilor noștri dragi, care au păstrat în suflete dragostea lor de libertate și care au dovedit că sufletul românesc nu poate fi îngenuncheat.

Salutăm cu dragoste armata noastră vitează care s-a alăturat poporului din care se trage. Țara a trecut prin clipe zguduitoare până când poporul nostru umilit și amenințat în însăși integritatea sa ideologică și-a dobândit, prin crâncenă luptă, libertatea. Aducem, în acest moment istoric, închinarea noastră marilor patrioți ai istoriei noastre, uciși de sângeroasa dictatură: Iuliu Maniu, Constantin Brătianu, Ion Mihalache, George Brătianu, Titel Petrescu, celor peste treizeci de mii de martiri căzuți sub gloanțele ucigașe ale dictaturii sau morți în temnițe, lagăre și ocne.

Aducem omagiul nostru națiunilor care ne-au încurajat și sprijinit în lupta noastră. Izbânda noastră ne ferește de judecata severă a viitorului.

Cel care vă vorbește a înfruntat pușcăriile comuniste vreme de 17 ani, a fost târât în hrubele securtății de 184 de ori, în ultimii ani de dictatură și a suportat 27 de percheziții domiciliare numai pentru vina de a fi fost secretar general adjunct al Partidului Românesc condus de Iuliu Maniu, scos în afara legii în 1947.

Facem un apel fierbinte la ordine și calm.

Întregul nostru popor trebuie să dea dovadă de patriotism și înțelepciune.

Trăiască România!”, transmitea Corneliu Coposu în decembrie 1989.