Revolte în Kazahstan. Autoritățile anunță restabilirea ordinii. Mii de protestatari au fost atestați

Revolte în Kazahstan. Autoritățile anunță restabilirea ordinii. Mii de protestatari au fost atestațiSursa: EPA

Protestele din Kazahstan au fost înăbușite de armată, iar situația începe să se stabilieze. Pe de altă parte, au mai rămas focare de rezistență mai multe orașe.

Autoritățile din Kazahstan au anunțat că ordinea a fost restabilită, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe. Presa locală relatează că sporadic se mai aud împușcături, pe străzile din Almatî, unde au avut loc cele mai intense revolte. Reprezentanții guvernamentali spun că au restabilit controlul.

Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe. De asemenea, a avut loc și un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Luptele s-au soldat cu zeci de morți și câteva mii de răniți. Oficialii au anunțat că au reținut în jur de 4000 de participanți la revolte, iar aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață.

Ministerul de Interne kazah a anunţat vineri un bilanţ provizoriu de la începutul revoltelor. Aceștia au menționat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi” şi peste 3.200 de participanţi la proteste au fost arestaţi.

De asemenea, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor şi alţi 740 sunt răniţi.

sursă: twitter

Fostul șef al securității a fost reținut pentru trădare

Autorităţile din Kazahstan l-au reţinut pe Karim Massimov, fostul şef al comitetului de securitate naţională, sub suspiciunea de trădare, a anunţat sâmbătă comitetul de securitate. Oficialii nu au oferit mai multe detalii, după cum informează Reuters. Alături de Karim Massimov  au mai fost reținuți și alți câţiva oficiali.

„La 6 ianuarie anul acesta, Comitetul pentru Securitate Naţională (KNB) a lansat o anchetă preliminară pentru înaltă trădare'', se arată într-un comunicat al KNB. ''În aceeaşi zi, fostul şef al KNB, K. K. Massimov, suspectat de comiterea acestei infracţiuni, a fost arestat şi plasat într-un centru de detenţie preventivă împreună cu alte persoane”, se arată într-un comunciat citat de AFP.

Aliat apropiat al fostului preşedinte kazah Nursultan Nazarbaev, Karim Kajymkanuli Massimov, fost prim-ministru, a fost demis din funcţia de şef al KNB săptămâna aceasta, după revoltele provocate de creşterea preţului la gaze.

Relatarea unui reporter BBC

După revolte, cel mai mare oraș din Kazahstan, Almatî, arată ca scena unui film de război. Este opinia unui reporter BBC care a ajuns în locul unde au avut loc protestele.

„Mirosul de vehicule arse este încă în aer. Pe stradă sunt puțini oameni, multora le este prea frică să iasă din casă”, a relatat jurnalistul.

Potrivit spuselor sale, armata și poliția a blocat locurile cheie din oraș, astfel încât să împiedice orice altă reizbucnire a protestelor împotriva guvernului.

„Când ne-am apropiat de soldații din piața centrală, aceștia au strigat la noi și au tras focuri de armă în aer, avertizându-ne să nu ne apropiem. O mare parte a pagubelor se află în jurul pieței centrale unde protestatarii au început demonstrațiile împotriva autorităților. Nu am văzut semne de proteste vineri, doar câțiva oameni care s-au adunat în apropierea clădirilor distruse, pentru a face fotografii cu telefoanele. Dar am putut auzi încă împușcături și explozii”, a mai relatat reporterul BBC.

Statele Unite își retrage personalul neesențial

Departamentul de Stat a aprobat ca angajaţii neesenţiali ai consulatului american din Almatî şi membrii familiilor acestora să părăsească Kazahstanul. Decizia a fost luată pe fondul stării de urgenţă care a intrat în vigoare în contextul revoltelor.

„Departamentul a aprobat plecarea voluntară a angajaţilor neesenţiali ai guvernului american de la Consulatul General din Almatî şi a membrilor de familie ai tuturor angajaţilor. (…) Cetăţenii americani din Kazahstan ar trebui să fie conştienţi de faptul că protestele violente pot avea un impact semnificativ asupra capacităţii Ambasadei SUA de a furniza servicii consulare, inclusiv asistenţă pentru cetăţenii americani care părăsesc Kazahstanul”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP.

sursa foto. EVZ

Evoluția evenimentelor din Kazahstan

Kazahstanul s-a confruntat din primele zile ale noului an cu revolte antiguvernamentale. Acesta au izbucnit după ce s-au scumpit gazelor lichefiate şi s-au transformat în revendicări politice. Protestatarii au atacat și incendiat mai multe clădiri guvernamentale și s-au confruntat cu forțele de ordine.

Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a autorizat forţele de ordine să deschidă focul „fără avertisment” și i-a numit pe protestatari „teroriştilor”. El a acuzat implicarea unor specialişti antrenaţi în manipularea publicului prin răspândirea de ştiri false. Despre aceștia a spus că au fost coordonaţi de un post de comandă central.

La cererea lui Kasîm-Jomart Tokaev, Rusia a trimis în Kazahstan peste 70 de avioane militare cu trupe şi echipamente.

Turcia și-a dea declarat sprijinul pentru guvernul kazah şi a anunţat o reuniune prin teleconferinţă a Organizaţiei Statelor Turcice pe acest subiect. Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a avut o discuţie la telefon cu omologul său kazah, Mukhtar Tleuberdi. Acesta l-a asigurat de tot sprijinul Ankarei, exprimat anterior şi de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

În timp ce investighează evenimentele, autorităţile kazahe evocă şi o posibilă legătură între manifestanţi şi mişcări radicale din afara ţării.

Ne puteți urmări și pe Google News