În Kazahstan a fost decretată stare de urgență! Protestatarii au luat cu asalt clădiri guvernamentale
- Ramona Rotaru
- 6 ianuarie 2022, 00:00
Protestele din Kazahstan au scăpat de sub control. Miercuri, autoritățile au decretat stare de urgență în toată țara, după ce protestatarii au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale. Potrivit informațiilor, televiziunea este și ea sub controlul mulțimii.
Creșterea bruscă a prețului la gaze și combustibil a generat proteste masive în Kazahstan. Miercuri, situația a scăpat de sub control, așa că autoritățile au fost nevoite să decreteze stare de urgență în toată țara. Mulțimea revoltată a luat cu asalt clădiri guvernamentale, inclusiv televiziunea. Potrivit informațiilor relatate de AFP, unele clădiri au fost incendiate.
Agențiile de presă Interfax, TASS și RIA Novosti au anunțat instituirea stării de urgență în întreaga țara, citând un comunicat difuzat de televiziunea publică din Kazahstan, scrie agerpres.ro.
Inițial, autoritățile din Kazahstan au decretat stare de urgență locală, doar pentru zonele unde protestatarii violenți au început să ia cu asalt clădirile guvernamentale. Zonele afectate de manifestații au fost Almatî, capitala economică a ţării, provincia Mangystau şi capitala Nur-Sultan.
Miercuri, atât internetul cât și telefonia mobilă au fost blocate în întreaga republică sovietică.
Potrivit informațiilor transmise de presa locală, manifestații au incendiat două clădiri oficiale apoi, spre după-amiază, aceștia au pornit spre reședința prezidențială din capitală.
Surse care nu pot fi confirmate susțin că revoltele s-au răspândit pe întreg teritoriul Kazahstanului, preluând controlul asupra aeroportului din Almatî. Totuși avem unele informații oficiale cu privire la cursele companiei ruse Aeroflot. Aceștia și-au anulat toate zborurile din Moscova către Almatî.
S-a încercat liniștirea mulțimii prin demiterea guvernului
Odată cu decretarea stării de urgențe locale, preşedintele Kassîm-Jomart Tokaev a demis guvernul în încercarea de a potoli mulțimea. De asemenea, au fost impuse restricții de circulație între orele 23:00 şi 07:00.
„În calitate de preşedinte şi începând de astăzi şi ca preşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, am intenţia să acţionez cât mai ferm posibil”, a avertizat Tokaev, exprimându-se în limba rusă la televiziunea publică, dând de înţeles practic că predecesorul său, Nursultan Nazarbaiev, a fost suspendat din funcţia de şef al Consiliului de Securitate al ţării. Tokaev l-a retras din post și pe un nepot al lui Nazarbaiev, care era numărul doi în Comitetul pentru Securitatea statului, succesorul KGB din perioada sovietică.
În noaptea de marți spre miercuri, polițiștii din Almatî au răspândit aproximativ 5.000 de protestatari cu ajutorul grenadelor lacrimogene. „Guvernul să demisioneze!” sau „Bătrânul, afară!”, au scandat manifestanţii, făcând referire la fostul preşedinte Nursultan Nazarbaiev (81 de ani).
Miercuri după-amiază, protestele au devenit violente. Manifestanții au luat cu asalt clădirea administrației municipale, reuşind să pătrundă în interior. Polițiștii au încercat să îi oprească cu grenade lacrimogene, însă fără succes.
Agenția de presă rusă Tass a declarat că reședința președintelui din Almaty, unde mii de manifestanți s-au adunat miercuri afară, a fost cuprinsă de flăcări.
Sunt probleme pe aeroport
Între timp, toate zborurile către și dinspre Almaty au fost temporar anulate, a declarat o sursă pentru Reuters, din cauza situației de pe aeroport.
Cel puțin o companie aeriană internațională a confirmat că și-a suspendat serviciul către oraș, dar Lufthansa, Qatar Airways și flydubai, care operează zboruri regulate către Kazahstan, au declarat separat că monitorizează evenimentele.
Situația părea să se fi deteriorat după ce trei stări de urgență locale separate au fost declarate anterior în fostul stat sovietic. Este vorba despre capitala Nur-Sultan, fosta capitală Almaty, cât și în vestul provinciei Mangistau, de unde sunt extrase o mare parte din rezervele bogate de petrol ale țării.