Evenimentul Zilei > Actualitate > REVOLTĂTOR! A dezvăluit AUBUZURILE AUTORITĂŢILOR ca să ajungă DUPĂ GRATII
REVOLTĂTOR! A dezvăluit AUBUZURILE AUTORITĂŢILOR ca să ajungă DUPĂ GRATII

REVOLTĂTOR! A dezvăluit AUBUZURILE AUTORITĂŢILOR ca să ajungă DUPĂ GRATII

Fondatorul unui site care dezvăluie presupuse abuzuri ale autorităţilor a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru incitare la subversiune în China, a transmis marţi organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW), potrivit AFP.

Liu Feiyue a creat şi condus site-ul Minsheng Guancha (Civil Rights and Livelihood Watch) care publică articole în mandarină pe subiecte puţin tratate de media tradiţionale chineze: manifestaţii, violenţe ale poliţiei, petiţionari care cer justiţie, corupţie. 

Tribunalul Popular intermediar din Suizhou, în provincia Hubei (centru), l-a găsit vinovat de "incitare la subversiune" şi l-a condamnat la cinci ani de detenţie, conform HRW. 

"Inculparea redactorului-şef al unui site consacrat drepturilor omului arată cât de mult se teme guvernul chinez de reportaje independente despre abuzurile comise în China", a declarat pentru AFP Yaqiu Wang, cercetătoare în cadrul ONG-ului. 

Condamnarea survine la o zi după cea pronunţată împotriva lui Wang Quanzhang, un avocat specializat în apărarea drepturilor omului, care a primit patru ani şi jumătate de închisoare pentru "subversiune". 

Wang Quanzhang făcea parte dintr-un grup de circa 200 de apărători ai drepturilor omului – avocaţi, jurişti sau militanţi – reţinuţi începând din iulie 2015 în cursul unui val de arestări. 

Disidentul cibernetic chinez Huang Qi, fondator al unui alt site care denunţa excesele puterii comuniste ('64 Tianwang'), este de asemenea în colimatorul justiţiei, scrie sursa citată. Arestat în 2016 pentru că "a divulgat secrete de stat", procesul său trebuia să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie. 

"Verdictul (de marţi) arată încă o dată cum guvernul chinez foloseşte sistemul judiciar pentru a-i reduce la tăcere pe disidenţi", a declarat pentru AFP Patrick Poon, cercetător al Amnesty International.