Evenimentul Zilei > Social > Revista „Familia”, în care a debutat Eminescu, sărbătoreşte 150 de ani
Revista „Familia”, în care a debutat Eminescu, sărbătoreşte 150 de ani

Revista „Familia”, în care a debutat Eminescu, sărbătoreşte 150 de ani

Revista Familia sărbătoreşte, în aceste zile, 150 de ani de la apariţia primului număr, la Pesta. „Proprietaru, redactoru şi editoru” a fost Iosif Vulcan.

„La 24 de ani, tânărul avocat Iosif Vulcan, care nu va profesa niciodată, alegând să fie gazetar în slujba naţiunii sale, publică revista Familia, «foaie enciclopedică şi beletristică cu ilustraţiuni». Pe prima pagină a primului număr, într-o limbă română veche scrie: «Înflorirea, stima şi nemurirea unei naţiuni atârnă de cultura ei. Naţiunea fără cultură nu poate rezista valurilor amalgamizatoare ale timpurilor, ci piere de pe faţa pământului ca şi floarea bătută de vântul toamnei şi istoricii nu vor însemna despre dânsa nimic remarcabil», a declarat, Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, informează www.agerpres.ro.

Deschiderea oficială a Zilelor Revistei Familia a avut loc joi, de la ora 17. 00, pe scena Teatrului „Regina Maria” din Oradea.

Revista Familia a fost înfiinţată în anul 1865, la Pesta, de Iosif Vulcan, având menirea de a promova limba şi cultura românească în Transilvania. În anul 1880 revista s-a înrădăcinat la Oradea.
Dincolo de aniversarea celor 150 de ani de la înfiinţare, Oradea sărbătoreşte şi 50 de ani de când seria actuală a revistei (a V-a) apare fără întrerupere. O expoziţie dedicată acestei serii se vernisează astăzi, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, urmată de depuneri de flori la statuia gazetarului, din Parcul Libertăţii. La Casa de Cultură a Municipiului vor mai avea loc, tot astăzi, colocvii pe tema „Revista Familia – Viaţa şi opera”, lecturi publice, lansări de carte şi un concert de jazz.

Revista „Familia” este iubită şi pentru că în paginile sale a debutat, la 25 februarie-9 martie  1866, cu poezia „De-aş avea”, scrisă în septembrie 1865. Atunci, Iosif Vulcan îi schimbă  numele autorului Eminovici în Eminescu. Din acel monent, acesta va semna dor cu numekle Mihai Eminescu.