MADR și fermierii au ajuns la un acord. Sindicatul agricultorilor solicită încheierea protestelor
- Cristian Raducanu
- 16 ianuarie 2024, 09:11
În urma negocierilor dintre ministerul Agriculturii și Sindicatul Agricultorilor mare parte din solicitările revendicate de fermieri au fost soluționate aseară. În aceste condiții Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită încheierea protestelor.
Sindicatul Fermierilor Patrioți și Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis două comunicate din presă prin care îi îndeamnă pe fermieri să renunțe la protestul spontan. Îndemnul a fost lansat după negocierile purtate de reprezentanții AAC cu Florin Barbu, ministerul Agriculturii.
Soluții pentru revendicările formulate de fermieri
Mai mult reprezentanții Sindicatului au menționat că în urma discuțiilor de la Minister au găsit soluții pentru 13 revendicări înaintate de fermieri.
„La reuniunea desfășurată la sediul Ministerului Agriculturii, reprezentanți ai formelor asociative din sectorul agricol, recunoscute la nivel național pentru reprezentativitatea lor, au abordat în mod detaliat un total de 13 revendicări prezentate de către fermieri. Pentru fiecare dintre aceste aspecte, s-au identificat soluții și s-au propus termene precise pentru implementarea acestora”, au declarat reprezentanții fermierilor.
Sindicatul Fermierilor solicită încetarea protestelor
În aceste condiții AAC și Sindicatul Fermierilor Patrioți îi îndeamnă pe fermieri să renunțe la orice formă de protest și să se alăture inițiativelor de negocieri de la ministerul Agriculturii.
„În contextul acestor discuții și soluționări, în eventualitatea în care membri ai sindicatului aleg să protesteze în mod public, le sugerăm cu respect să înceteze orice formă de protest și să se alăture demersului nostru comun de comunicare cu Ministerul Agriculturii. Împreună, ne propunem să monitorizăm și să urmărim cu strictețe termenele stabilite pentru implementarea măsurilor convenite, în conformitate cu protocolul asumat în cadrul întâlnirii", se precizează în comunicat.
Alianța pentru Agricultură și Cooperarem, structură formată din mai multe asociații agricole a încheiat în cursul zilei de ieri un acord între mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii Florin Barbu.
Acord pentru solicitările înaintate de fermieri
„Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Pe de altă parte, Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), structură formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, salută semnarea astăzi, luni – 15 ianuarie, a acordului dintre mediul asociativ agricol și ministrul Agriculturii, Florin Barbu”, au anunțat reprezentanții AAC.
Membri din cadrul AAC au catalogat negocierile cu ministrul Agriculturii drept un prim pas pentru soluționarea revendicărilor formulate de fermeri.
Marius Micu reprezentant al AAC a ieșit public după finalizarea negocierilor de la MADR și a transmis opiniei publice că cel puțin pentru moment fermierii nu mai au motive să protesteze. Calendarul discuțiilor ar urma să fie publicat în cursul zilei de astăzi.
„Nu mai există motive pentru continuarea protetului spontan”
„ Apreciem că, în acest moment, nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan al fermierilor. Evident, dacă problemele nu vor fi rezolvate in termenele asumate atunci vom putea vorbi despre continuarea acțiunilor de protest”, a spus Marius Micu, reprezentant AAC.
Menționăm că AAC a negociat acest document pe baza propriei liste de propuneri, asumate de asociațiile membre și în care se regăsesc și o serie dintre revendicările formulate de fermieri”, au mai transmis reprezentanții fermierilor.
Florin Barbu a dat asigurări că se vor acorda subvenții 100 de euro/hectar pentru culturile plantate în toamna anului 2022.
Principalele revendicări
Printre revendicărilor fermierilor regăsim următoarele solicitări:
- acordarea în regim de urgență a plăților APIA;
- compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina;
- acordarea de credite cu dobândă subvenţionată;
- plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina;
- actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.
Soluții pentru fermieri
De asemenea, în urma negocierilor purtate de fermieri și MADR, agricultorii au obținut echivalarea permisului de conducere pentru categoria B. De asemenea, ministerul Agriculturii a introdus Creditul Fermierului, cu un capital de 1,95% dobândă ROBOR, suportat de MADR și Guvernul României, cu termen de introducere până la finalul lunii februarie.
„Vom da un sprijin în zootehnie. 100 de euro/ UVM vaca de carne, 100 de euro porc, 100 de euro în sectorul UVM avicol. Vom subvenţiona integral în anul 2024 şi actul este emis până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură... Pentru acest lucru am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante.
Pe de o parte creditul fermierilor care se dă pe cadrul Ucraina, unde vor beneficia de capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvernul României. Doi, un al doilea credit, creditul agricol cu 2% plus ROBOR care este pentru capital de lucru”, a mai transmis ministrul Agriculturii.