Reuniune NATO la București. Discuții despre China și securitatea la Marea Neagră

Reuniune NATO la București. Discuții despre China și securitatea la Marea Neagră Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministri de externe din cadrul alianței NATO discută astăzi despre efectele acțiunilor Chinei asupra securității euroatlantice, dar și despre combaterea terorismului. Tot miercuri are loc o întâlnire a partenerilor din zona Mării Negre în cadrul căreia se va discuta despre întărirea măsurilor de securitate în zonă.

România găzduiește în aceste zile o importantă reuniune NATO, la care participă miniștri de externe ai țărilor membre ale alianței, dar și reprezentanți ai Suediei și Finlandei care vor să adere la alianța nord atlantică. Este prima ministerială de externe NATO care se desfășoară într-un stat de pe Flancul Estic al Alianței, de la începutul războiului din Ucraina.

Prima zi a reuniunii a fost dedicată conflictului din Ucraina. Alianța NATO și-a reafirmat sprijinul pentru Kiev și a fost decis un nou pachet de asistență pentru această țară. „M-am bucurat să observ că toţi aliaţii şi-au exprimat sprjinul total şi ferm pentru eforturile Ucrainei. România, de asemenea, şi-a exprimat sprijinul şi vom mări contribuţia noastră la acest pachet.

Am subliniat, de asemenea, importanţa implementării complete şi la timp a deciziilor Summit-ului de la Madrid, în special cele privind consolidarea poziţiei pe Flancul Estic şi în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră, unde se află România”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuții cu partenerii

Miercuri se desfășoară alte două sesiuni ale reuniunii NATO. „Vom mai avea două sesiuni: una dedicată Chinei şi consolidării rezilienţei în cadrul Alianţei şi altor teme, desigur: combaterea terorismului, Balcanii de Vest şi combaterea altor ameninţări hibride. Aceste teme sunt pe agenda primei sesiuni.

A doua sesiune este cea mai importantă pentru România pentru că îi avem alături de noi pe partenerii din regiunea Mării Negre, Georgia, Bosnia şi Herţegovia şi Republica Moldova. Este pentru prima dată când Moldova participă la o Ministerială a Alianţei. Este o premieră binevenită”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Susținere pentru Georgia

Ministrul de Externe a declarat că România susține Georgia în eforturile sale de aderare la NATO. „Am sprijinit întotdeauna aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei. Susţinem Declaraţia Summit-ului de la Bucureşti din 2008 care a menţionat că atât Georgia cât şi Ucraina ar urma să devină membri ai Alianţei, când condiţiile vor fi îndeplinite, şi sprijinim acest obiectiv. De aceea am ridicat recent nivelul relaţiilor dintre Georgia şi România la nivelul de Parteneriat Strategic, în timpul vizitei preşedintelui Georgiei la Bucureşti“, a mai spus Bogdan Aurescu, potrivit news.ro.