Rețete dulci și sărate cu dovleac. Idei de toamnă și iarnă

Rețete dulci și sărate cu dovleac. Idei de toamnă și iarnă Sursa: Cofetariaandreea.ro

Dovleacul este un aliment care constituia cândva baza alimentației populațiilor din America de sud, împreună cu porumbul și fasolea. Ajuns și el în Europa după cucerirea Americii, a intrat cu succes în alimentația vechiului continent. Și asta datorită faptului că este foarte versatil și se pretează foarte bine în combinații dulci sau sărate deopotrivă.

Dovleac pentru nutriţie şi sănătate. Rețete dulci și sărate cu dovleac, protagonistul prin excelență al toamnei. Aliment extrem de benefic în alimentație, dovleacul are un aport caloric redus – doar 18kcal/100 g. Însă este bogat în vitamina A și C, fosfor, potasiu, calciu, caroten, fibre. La rândul lor, semințele sunt și ele un concentrat nutrițional.

Poate fi mâncat și simplu, dovleac copt în cuptor sau chiar în sobă, dar se pretează și la multe combinații. În versiunea sărată îl putem combina cu preparate din carne tip bacon, ideal ușor afumate; dar și cu brânzeturi din categoria celor învechite sau cu gust puternic, decis: telemea, feta, cașcaval afumat, caș de oaie uscat, gorgonzola, parmezan etc.

Dovleacul poate fi folosit în extrem de multe tipuri de compoziții dulci. Condiția principală este să ajustăm celelalte ingrediente ca și cantitate în funcție de prezența lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tartă de dovleac și migdale

O tartă moderat dulce care poate constitui o alternativă mai rapidă la clasica plăcintă cu dovleac.

Ingrediente

  • 200 g dovleac curățat
  • 200 g făină de grâu obișnuită
  • 100 g zahăr
  • 3 g sare
  • 80 g nuci
  • 2 ouă
  • 1 portocală
  • 1 plic praf de copt
  • puțin unt

Se coace puțin miezul de nucă pe flacără la foc mic amestecând des sau la cuptor. Se lasă să se răcorească și se macină cu un mixer; sau se taie cu cuțitul și se lasă voit bucățele mai mari.

Se taie dovleacul cuburi și se trece prin blender, obținând astfel pulpa de dovleac de consistența unei creme.

Se bat separat albușurile și gălbenușurile, în acestea din urmă adăugând și zahărul și sarea, iar la final și coaja rasă de portocală.

Se amestecă făina, în care am turnat și praful de copt, și nucile cu crema de dovleac; apoi se adaugă la compoziția din gălbenușuri.

La final se adaugă și albușurile amestecând foarte ușor de jos în sus.

Se toarnă compoziția finală într-o tavă rotundă de diametru circa 28 cm, tapetată cu unt și smântână.

Se adaugă deasupra câteva vârfuri de cuțit de unt ici și colo.

Se coace circa 30 de minute la 180°C făcând la final proba cu scobitoarea – dacă prăjitura e coaptă, scobitoarea înfiptă în ea trebuie să rămână curată.

Chec cu migdale și stafide

Folosim aproximativ același procedeu de mai sus pentru această prăjitură pentru care avem nevoie de o tavă obișnuită de chec/pandișpan/plumcake.

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 200 g zahăr
  • 300 g făină obișnuită (se poate experimenta și cu alte tipuri)
  • 250 g dovleac
  • 200 g unt
  • 100 g făină de migdale
  • 4 g sare
  • 1 praf de copt

Se trece prin blender dovleacul pentru a reduce pulpa sub formă de cremă.

Se bate albușurile cu zahărul și sarea, separat și gălbenușurile.

Peste gălbenușurile spumă se toarnă untul încălzit cât să devină lichid, apoi se adaugă și făina, migdalele, crema de dovleac și praful de copt.

La final se adaugă amestecând ușor și spuma de albușuri.

Se coace la circa 170°C timp de circa 40 de minute. Fiind mai înalt stratul decât în rețeta anterioară, avem nevoie de mai mult timp; din acest motiv este nevoie să scădem ușor temperatura, pentru a nu risca să ardem compoziția la suprafață.

Se poate servi presărând puțină miere și lamele de migdale, sau cu o cremă dulce din ricotta, mascarpone sau din iaurt.

Gogoși

Avantajul de a adăuga dovleac în compoziția de gogoși este dat de faptul că în acest fel le scădem sensibil indicele glicemic. Fibra conținută de dovleac adaugă volum dar conține mai puține calorii decât făina. Totodată, putem reduce din zahăr dată fiind dulceața dovleacului.

Ingrediente

  • 250 g făină de panificație
  • 500 g dovleac crud
  • 80 g zahăr (poate varia în funcție de gust)
  • 3 ouă
  • 10 g praf de copt
  • scorțișoară un vârf de cuțit
  • 2-3 g de sare
  • ulei pentru prăjit
  • zahăr pudră

Se trece prin blender pulpa de dovleac crudă. Merge și cea coaptă deja în cuptor. Doar că în acest caz trebuie să adăugăm și puțin lapte sau apă.

Se amestecă pulpa de dovleac redusă în cremă cu restul ingredientelor. Ultimul se adaugă praful de copt, pentru că are acțiune instantanee.

Se ia din compoziție cu lingurița și se prăjesc gogoșile în ulei. Atenție, uleiul trebuie să fie de departe de punctul în care ajunge să scoată fum.

Se trec prin puțin zahăr pudră.

Bastonașe de dovleac prăjite sau la cuptor

Bastonaşe sărate

Propunerea de mai jos reprezintă o modalitate rapidă de a prepara din dovleac o gustare rapidă.

Ingrediente

  • 1 dovleac mediu
  • puțin ulei
  • pesmet circa 100 g
  • parmezan ras circa 1 lingură
  • paprika dulce, piper, rozmarin, sare, piper

Se amestecă pesmetul cu restul ingredientelor uscate pentru a-l aromatiza.

Se taie dovleacul în fâșii lungi circa 8 cm și subțiri circa 2 cm latura.

Se stropesc cu ulei și se aromatizează cu sare și piper amalgamând bine.

Se trec bastonașele prin pesmetul aromatizat făcându-l să adere cât mai bine.

Se așează pe o tavă întinsă și acoperită cu hârtie.

Se coc în cuptorul deja încălzit și se țin până capătă culoare.

Alternativa este de a prăji bastonașele în ulei pe flacără. Se poate experimenta și în air fryer.

Ruladă cu dovleac şi brânză

Ingrediente

Pentru foaie

  • 4 ouă
  • 4 linguri făină
  • 4 linguri zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 300 g cremă de dovleac
  • 2 linguri nucă măcinată
  • 1 praf sare
  • 1 praf de copt
  • zeama de la o lămâie

Pentru cremă

  • 300 g brânză mascarpone
  • 200 g zahăr pudră
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 gălbenuşuri

Mod de preparare

1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul în ploaie, gălbenuşurile, vanilia, nucile măcinate, crema de dovleac, praful de copt stins în zeama de lămâie şi, la sfârşit, se adaugă făina cernută.

2. Se amestecă uşor, să nu se lase, şi se toarnă în tava tapetată cu hârtie pentru copt. Se coace 40 de minute, la foc potrivit.

3. După ce s-a copt, se scoate şi, cu ajutorul unui prosop de bucătărie, se desface de hârtie şi se rulează astfel încât să nu se rupă şi să se poată umple.

4. Separat, într-un bol, se bat gălbenuşurile cu zahărul pudră, se adaugă brânza mascarpone şi zahărul vanilat şi se umple foaia de ruladă. Se rulează şi se lasă câteva ore la rece. Se ornează cu frunze de mentă.