ONG-ul se laudă pe FB și în presă că ei au organizat protestele de amploare din Viena de vinerea trecută și că scopul participanților a fost, de fapt, nu ralierea la mișcarea Gretei și opoziția față de cauzele schimbărilor climatice, ci… pădurile virgine din România!

Iată ce declară Gabriel Păun pentru Digi24 legat de protestele din Viena:

„Vă spun sincer că sunt foarte plăcut surprins de ce se întâmplă acum la Viena. (…) Ceea ce se întâmplă astăzi este rezultatul informării și dezbaterii de acum o săptămână. (…) Oamenii au fost foarte indignați de ce impact au aceste firme în România. Nu au știut asta, am rămas și eu surprins că nu au știut, pentru că au fost multe dezbateri în spațiul public în presă și am crezut că în Austria se știe ce se întâmplă în România.”

Iată contextul: Vinerea trecută a avut loc în Viena un protest împotriva schimbărilor climatice, organizat de Fridays for Future, mișcarea activistei Greta Thunberg, lansată în august 2018. Greta, după ce a stat în fața Parlamentului Suedez în fiecare zi de școală timp de trei săptămâni pentru a protesta împotriva crizei climatice, a hotărât să prelungească mișcarea și să facă grevă în fiecare vineri.

A postat pe Twitter și pe FB și mișcarea a devenit virală.

Într-un an și jumătate s-au alăturat mișcării 6.700 de orașe din toată lumea. 226 de țări au organizat 67.000 de proteste cu 12.000.000 de protestatari.

Protestul de vinerea trecută de la Viena se înscrie în acest val mondial de proteste împotriva schimbărilor climatice.
Mișcarea raportează prezența a 20.000 de protestatari pe 29 noiembrie 2019, iar presa vorbește despre cele două puncte strategice în care s-au oprit manifestanții : OMV, Camera de Comerț și Industrie, o universitate.

Problemele climatice ne privesc pe toți, dar presa austriacă a raportat evenimentul așa cum s-a și întâmplat, o manifestare pro-mediu, împotriva schimbărilor climatice aduse de industrii poluante, fără să facă vreo referire la România.

Însă în România lucrurile stau cu totul altfel, după cum arată declarația lui Păun. Protestul din Viena a fost prezentat ca și cum preocuparea principală a tuturor vienezilor ar fi… România și pădurile noastre.

Că de-aia a ieșit vienezul în stradă, din milă pentru noi și copiii copiilor noștri, înmuiat de organizația de mediu Agent Green.

Cu alte cuvinte, trebuie să-i mulțumim lui Gabriel Păun pentru aceste proteste organizate de alții, pentru Fridays for Future, pentru Greta, pentru copiii copiilor noștri și poate că nu mai știm încă pentru ce.

Scopul scuză mijloacele, pot zice unii, pentru că tuturor ne plac pădurile virgine, la fel cum ne plac copiii mici și pisicile, deci dacă putem să câștigăm notorietate și like-uri și publicitate în presa românească mințind, cu un mic fake news, de ce nu?!

Greta nu se supără. Poate pentru că nu vorbește românește.