Rețeta lui chef Jakob Hausmann. Cum să prepari o masă de Revelion ca în restaurantele de lux
- Emma Cristescu
- 30 decembrie 2022, 20:31
Omul de afaceri şi bucătarul elveţian Jakob Hausmann a dezvăluit cea mai gustoasă rețetă de raţă cu sos de portocale şi garnitură de piure. Aceasta se prepară și în cele mai luxoase restaurante ale chefului.
Omul de afaceri şi bucătarul elveţian Jakob Hausmann sare în ajutorul gospodinelor și le oferă o rețetă delicioasă de Revelion. Este vorba de raţă cu sos de portocale şi garnitură de piure, un preparat la mare căutare în restaurantele de lux.
Carnea de rață este aţoasă şi mai dificilă de gătit, dar Chef Jakob Hausmann le explică gospodinelor pas cu pas cum să o prepare acasă.
„După ce carnea este gătită în tigaie, pieptul se introduce la cuptorul preîncălzit la 160 grade şi se lasă încă 10 minute. În acest fel, carnea se odihneşte şi devine mult mai suculentă, iar la tăiere, feliile sunt mult mai ferme şi nu îşi pierd suculenţa”, a mărturisit bucătarul elveţian.
Gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente: 2 bucăţi piept de raţă de câte 350 g fiecare sau 4 mai mici, 2 portocale, 100 ml suc de portocale, 1 baton scortişoară, 1 bucată anason stelat, 4 cuişoare, 6 seminţe cardamon, 10 gr ghimbir, 2 linguriţe marmeladă de portocale, 20 ml lichior de portocale, 20 ml vin Porto alb (vin dulce), piper Cayenne, sare, 1 priză zahăr brun, 20 g unt, 1 fir de rozmarin.
Rețetă de piept de raţă cu sos de portocale
Se desprinde pieptul de raţă de pe os, se spală şi se crestează sub formă de grătar (linii întretăiate) pe partea cu grăsimea. Trebuie să speli portocalele cu apă fiartă şi se taie coaja sub formă de fâşii. Pieptul de raţă se pune într-un castron cu capac, se adaugă sucul de portocale, julienul de portocale (coaja fin tăiată), vinul şi scorţişoara, anasonul, cuişoarele, cardamonul şi ghimbirul. Nu uita să pui zahăr brun. Bucăţile de piept trebuie să fie acoperite bine. Ele trebuie ținute temperatura camerei circa 6 ore sau la frigider circa 12 ore, la marinat.
Se rumenesc într-o tigaie fără grăsime, întâi pe partea cu pieliţă, apoi pe cealaltă, câte 3 minute pe fiecare parte. Se scot din tigaie şi se stinge juice-ul format cu marinada strecurată. Pieptul trebuie lăsat la cuptorul preîncălzit la 160 grade şi se lasă încă 10 minute.
Se fierbe marinada și se adaugă rozmarin și marmeladă. Se adaugă untul rece şi se lasă până se leagă sosul.
A venit momentul să adaugi sare, piper și lichior de portocale. Se scoate pieptul de la cuptor și se taie în bucăți. Poți alege garnitură de orez, cartofi gratinaţi sau piure de cartofi. Poftă bună, potrivit Click.