Rețetă de chiftele crocante din cartofi rași. Un preparat aromat și simplu de făcut, ideal de încercat în perioada postului
- Iulia Moraru
- 3 aprilie 2023, 10:26
Dacă vreți să renunțați la carne în această perioadă, puteți să încercați gustoasele chiftele din cartofi rași, un preparat simplu de făcut și extrem de rapid, ce cu siguranța va fi pe gustul tuturor din familie.
Preparatul este asemănător celebrelor latke evreiești, fiind pregătite în special cu ocazia celebrării sărbătorii religioase Hanukkah. În rețeta originală se folosește și oul, însă dacă doriți ca ea să fie de post, nu-l introduceți în preparatul vostru.
Ingrediente
- 550 de grame de cartofi cu conținut ridicat de amidon (din cei recomandați pentru fiert)
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- 15 grame de amidon din porumb
- ulei pentru prăjit
- opțional: 20-25 de grame de ceapă sau un cățel de usturoi sau ierburi aromatice/mirodenii după gust
- opțional: sos pentru servire făcut din 100 de grame de maioneză din aquafaba (rețeta mai jos, în articol), jumătate legătură de pătrunjel, 1 cățel mic de usturoi, zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Mod de preparare chiftele din cartofi rași
Începeți cu ceapa care se toacă mărunt, peste care se pune puțină sare și se lasă deoparte. Dacă alegeți să nu folosiți ceapa sau usturoiul, treceți direct la prepararea cartofilor.
Cartoful se curăță cât mai bine, iar pentru a nu pierde din amidonul lor, nu îi spălăm, el fiind necesar pentru un preparat final deosebit. După ce i-ați curățat bine, îi dați pe o răzătoare cu găuri mari, încercând să obțineți fire cât mai lungi de cartofi. Peste se pune sarea și piperul, iar apoi amidonul. Se amestecă totul bine, după care se adaugă ceapa sau usturoiul.
Se pune pe foc o tigaie cu ulei din abundență, astfel încât chiftelele noastre din cartofi să se prăjească bine și să devină crocante. Se formează chiftelele din cartofii rași, rotunjindu-le în palmă și fără să le presați prea tare. Se prăjesc în uleiul încins timp de trei minute pe fiecare parte, după care se scot pe o farfurie acoperită cu strat dublu de hârtie absorbantă, pentru a elimina din ulei.
Dacă vreți să le mâncați cu sos, pentru acesta trebuie să tocați pătrunjelul, să tocați usturoiul, peste care se pune puțină sare grunjoasă. Se amestecă bine până devine o pastă. Usturoiul și pătrunjelul se introduc într-un recipient de sos sau în orice altceva, peste care se pun două linguri de maioneză și zeama de la o jumătate de lămâie. Se condimentează cu sare și piper după gust, și totul este gata, potrivit lauralaurentiu.ro.