Cartofii verzi: inofensivi sau toxici. Care este adevărul

Cartofii verzi: inofensivi sau toxici. Care este adevărul Sursă: Photo Martinjaud | Dreamstime.com

Atunci când puneți mâna pe un sac de cartofi și descoperiți că au început să se înverzească, vă confruntați cu o dilemă: trebuie să îi aruncați sau nu. Unii aruncă cartofii verzi, în timp ce alții îndepărtează petele verzi și îi folosesc oricum.

De fapt, culoarea verde și gustul amar pe care cartofii îl dezvoltă ocazional pot indica prezența unei toxine. Chiar și așa, cartofii cu părți verzi sunt, de obicei, siguri pentru consum atunci când sunt preparați corespunzător.

Ce trebuie să știți despre cartofii verzi

Înverzirea cartofilor este un proces natural. Atunci când cartofii sunt expuși la lumină, încep să producă clorofilă, pigmentul verde care dă culoarea multor plante și alge.

Acest lucru face ca unii cartofii cu pielea deschisă la culoare să treacă de la galben sau maro deschis la verde. Acest proces are loc și la cartofii cu pielea mai închisă, deși pigmenții întunecați îi pot masca, potrivit healthline.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puteți să vă dați seama dacă un cartof de culoare închisă se înverzește zgâriind o parte din piele și verificând dacă există pete verzi dedesubt. Clorofila permite, de asemenea, plantelor să culeagă energie de la soare prin fotosinteză. Prin acest proces, plantele sunt capabile să producă carbohidrați și oxigen din lumina soarelui, apă și dioxid de carbon.

Clorofila care dă culoarea verde a unor cartofi este complet inofensivă. De fapt, este prezentă în multe dintre alimentele vegetale pe care le consumați în fiecare zi. Cu toate acestea, înverzirea cartofilor poate semnala, de asemenea, producția a ceva mai puțin de dorit și potențial dăunător - un compus vegetal toxic numit solanină

Sunt cartofii verzi dăunători pentru oameni?

Atunci când expunerea la lumină determină cartofii să producă clorofilă, aceasta poate încuraja, de asemenea, producția anumitor compuși care protejează împotriva daunelor provocate de insecte, bacterii sau ciuperci. Acești compuși pot fi toxici pentru oameni în doze mari. Cu toate acestea, rapoartele de îmbolnăviri grave sunt rare.

Glicoalcaloizii sunt principalele toxine pe care le produc cartofii. Solanina este un tip de glicoalcaloid. Solanina este în mod normal prezentă în cantități mici în pielea și pulpa cartofilor și în cantități mai mari în părți ale plantei de cartof. Dar atunci când cartofii sunt deteriorați sau expuși la lumina soarelui, aceștia produc mai multă solanină.

Înverzirea este un bun indicator al prezenței unor niveluri mai ridicate de solanină într-un cartof, dar nu este o măsură perfectă. Acest lucru se datorează faptului că culoarea verde este cauzată de clorofilă, nu de solanină.

Deși aceleași condiții încurajează producerea atât a solaninei, cât și a clorofilei, acestea sunt produse independent una de cealaltă. În aceleași condiții, diferite soiuri de cartofi pot produce cantități diferite de solanină. Atunci când este identificat un soi de cartof cu conținut ridicat de solanină, autoritățile de reglementare în domeniul siguranței alimentare îl pot retrage de pe piață.

Înverzirea este un indicator al prezenței solaninei

Cu toate acestea, înverzirea este un indicator al prezenței solaninei. Dacă găsiți pete verzi pe un cartof, decojirea cartofului și îndepărtarea germenilor sau a părților verzi îl va face, de obicei, sigur de consumat.

Solanina provoacă, de asemenea, o aromă amară. Dacă cartofii gătiți au un gust amar sau vă provoacă o senzație de arsură în gură sau în gât, acest lucru poate indica un nivel ridicat de solanină, chiar dacă cartoful nu pare verde.