Evenimentul Zilei > International > „Salut nazist” pentru evrei, în prima zi de Hanukkah: Injurii și agresiuni în centrul Londrei. Imaginile au făcut înconjurul lumii. VIDEO
„Salut nazist” pentru evrei, în prima zi de Hanukkah: Injurii și agresiuni în centrul Londrei. Imaginile au făcut înconjurul lumii. VIDEO

„Salut nazist” pentru evrei, în prima zi de Hanukkah: Injurii și agresiuni în centrul Londrei. Imaginile au făcut înconjurul lumii. VIDEO

Un presupus incident antisemit este tratat drept o „crimă motivată de ură”, a transmis Poliția metropolitană din Londra, după ce câțiva evrei care sărbătoreau Hannukah, aflați într-un autobuz, au fost ținta unor mai multe atacuri. Premierul britanic, Boris Johnson, a condamnat imaginile șocante care au stârnit reacții acide în mass-media și pe rețelele de socializare.

Înregistrarea video a incidentului care a avut loc luni seară pe Oxford Street, în centrul Londrei, arată un grup de bărbați care aruncă cu amenințări la adresa mai multor evrei, scuipă, înjură și bat în geamurile autobuzului în care se aflau pasagerii. Unii dintre tinerii agresori par să își scoată pantofii din picioare, un semn de lipsă de respect în anumite regiuni, în timp ce altul lovește cu încălțămintea unul dintre geamurile mijlocului de transport.

Incident antisemit în centrul Londrei, chiar în prima zi de Hanukkah

Victimele marcau, la momentul respectiv, prima zi de Hanukkah, o sărbătoare evreiască. Poliția tratează cazul drept „o crimă motivată de ură”, potrivit informațiilor arătate într-un comunicat. Două dintre victimele din autobuz au raportat incidentul la Community Security Trust (CST), un organism care asigură securitatea comunității evreiești, moment în care autoritățile au fost alertate să intervină la locul cu pricina.

„Ocupanții autobuzului erau evrei, iar insultele la adresa lor ar fi fost de natură antisemită”, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției. „Grupul care apare în filmare nu a putut fi localizat în momentul incidentului, motiv pentru care nu a fost efectuat niciun arest. Incidentul este tratat drept o crimă motivată de ură, iar ofițerii vor evalua dovezile disponibile pentru a identifica orice posibile linii de anchetă”, a spus purtătorul de cuvânt.

„Unul dintre agresori pare să folosească un salut nazist”

Un reprezentant al CST a declarat: „Nu am avut niciun fel de probleme până acum. Londra este un oraș în care evreii trebuie să fie capabili să sărbătorească festivalurile și să se bucure deschide de modul lor de viață evreiesc. Acest incident dezgustător este împotriva a tot ceea ce reprezintă acest oraș și ar trebui să fie condamnat de către toți. Vom colabora îndeaproape cu poliția pentru a sprijini victimele acestui atac și pentru a ne asigura că cei responsabili sunt identificați și aduși în fața justiției”.

Președinta Consiliului Deputaților, un organism reprezentativ pentru comunitatea evreiască, s-a declarat „îngrozită” de scenele surprinse de camerele video. Marie van der Zyl a transmis că, „pe lângă încercările de a-i scuipa, cel puțin unul dintre agresori pare să folosească un salut nazist”. „Sperăm că poliția îi va identifica și aresta rapid pe cei implicați în acest incident dezgustător”, a spus ea.

Evreică din autobuz: „Au spus că nu puteau face nimic în acel moment”

Tamara Cohen, una dintre persoanele care se aflau în autobuz, a declarat că nu a auzit pe nimeni spunând ceva provocator grupului de bărbați adunați în afara vehiculului. Eai-a descris pe agresori „stând în picioare, privind și făcând mișto” de cei din autobuz.

„Apoi au început să devină foarte agresivi, să țipe și să fie abuzivi. Am vrut să plecăm, dar nu am putut din cauza traficului. Atunci au venit la autobuz și au început să lovească cu pantofii, înjurând și strigând la noi și făcând tot felul de gesturi. A fost foarte intens”, a relatat Tamara Cohen, care s-a declarat dezamăgită de atitudinea autorităților.

„Au spus că nu puteau face nimic în acel moment, deoarece nu a existat nicio violență reală care să se fi întâmplat. Este cam ridicol. Am impresia că, abia după ce videoclipul a primit mai multă atenție pe internet, poliția a început să îl ia mai în serios. Este destul de dezamăgitor. Ar fi trebuit să facă ceva mai devreme”, s-a exprimat evreica.

Boris Johnson condamnă atitudinea rasistă

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat, joi, în urma materialelor apărute în spațiul public, că înregistrarea video care surprinde atacurile asupra evreilor este „tulburătoare”. „Rasismul de orice fel nu va fi niciodată tolerat în societatea noastră și vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a-l eradica”, a transmis primul-ministru britanic.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, și-a exprimat, de asemenea, dezgustul față de astfel de abuzuri, afirmând că antisemitismul nu are „niciun fel de loc în societate”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: