Rețeta bunicii. Secretul celor mai bune gogoși. Mare atenție la acest ingredient

Rețeta bunicii. Secretul celor mai bune gogoși. Mare atenție la acest ingredient Sursa foto. Flickr

Cei mai mulți dintre noi își aduc aminte de gogoșile pufoase pe care ni le pregăteau bunicile atunci când le vizitam, în vacanță. Gogoșile pufoase ale buncii, presărate cu zahăr pudră din belșug și mirosind a vanilie erau irezistibile. Nu puteai să te mulțumești cu una sau chiar două. Întotdeauna, în stomacul tău, mai era loc pentru încă una și încă una chiar și nu te puteai opri, chiar atunci când ți se reproșa că ți se va face rău.

Gogoșile bunicii erau cel mai bun desert din copilărie, care necesita un timp de preparare destul de scurt și puține ingrediente. Și astăzi sunt la fel de ușor de pregătit, așa că de ce nu ai încerca și tu să le prepare pentru cei dragi.

Dacă nu pentru nepoți sau copii, chiar și pentru prietenii care îți vin în vizită. Cu siguranță și ei au avut o bunică ce le pregătea gogoși, astfel că vor aprecia gestul tău de a le servi gogoși fragede și pufoase.

Atunci când pregătești gogoși pufoase trebuie să știi să preparați aluatul. Dacă gogoșile tale ies îndesate și au consistența pâinii, atunci cu siguranță că nu ai prins trucul. Gogoșile pufoase se numesc astfel deoarece au miezul aerat, plin de găuri. Găurile de aer sunt dovada că aluatul de gogoși a avut consistența ideală, compoziția potrivită, că a fost dospit și prăjit așa cum trebuie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probabil că din copilărie îți mai aduci aminte că bunica obișnuia să întindă aluatul de gogoși și să-l decupeze cu ajutorul gurii unui pahar sau a unei forme rotunde. Patiserii au un alt secret. Ei modelează bile din aluat, iar apoi le lasă la crescut pe o suprafață plană. În felul acesta, rezultă acele gogoși aurii pufoase și delicioase, de care nu te mai poți sătura.

Principalul ingredient pentru gogoșile pufoase este făina. E de preferat să alegi făină superioară 000, fină și pufoasă. Dacă făina este bună atunci se frământă cu ușurință și crește frumos, așa cum trebuie pentru o rețetă de gogoși.

Cum se obține aluatul de gogoși pufoase

Aluatul trebuie să fie moale, pentru a permite întinderea acestuia în foi de cel puțin 1 cm grosime, dar și modelarea sau decuparea gogoșilor. Acesta trebuie să conțină suficiente ouă și, în mod necesar, lapte pentru a îmbunătăți gustul.

Un aluat bun nu conține foarte mult zahăr în compoziție deoarece acesta se arde în timp ce gogoșile se prăjesc. Iar cu cât conținutul de zahăr va fi mai mare, cu atât aluatul va crește mai greu și mai puțin. Deci nu vom mai avea gogoși pufoase. Aluatul trebuie frământat bine, indicat cu un mixer sau robot de bucătărie. După ce a fost frământat aluatul și lăsat să dospească, acesta se modelează în formele dorite. Este foarte simplu ca modelarea să se facă în mâini.

Un alt lucru important de știut este că gogoșile se prăjesc în ulei încins, iar focul aragazului este ținut la nivel mediu. Aceasta pentru ca gogoșile să nu se ardă, la exterior, dacă focul este prea mare sau să absoarbă prea mult ulei dacă focul este prea redus.

Rețetă de gogoși pufoase

Odată ce ai parcurs articolul până aici și ai aflat care sunt secretele unui aluat bun, urmează să îți prezentăm și o rețetă simplă pentru patruzeci de gogoși pufoase. Timpul de preparare este de 40 de minute. Ingrediente: 500 g de făină, 350 ml de lapte, 30 g de drojdie proaspătă sau 10 g de drojdie uscată, 10 g de zahăr pudră vanilat, 2 gălbenușuri de ou, 2 pliculețe de zahăr vanilat, 1 lingură de zahăr obișnuit, un praf de sare, coaja de la o lămâie rasă, ulei pentru prăjit.

Într-un bol, amestecă drojdia cu lingura de zahăr obișnuit și cu laptele ușor încălzit. Ingredientele sunt lăsate să se așeze și să se combine până când laptele face o ușoară spună. Apoi se adaugă cele două gălbenușuri și se amestecă bine împreună cu 300 de grame de făină. În continuare, se adaugă praful de sare, cele 2 pliculețe de zahăr vanilat, coaja de lămâie rasă și restul de făină. Aluatul se frământă până devine moale și elastic, după care se lasă la dospit vreme de 30 de minute.

După ce aluatul s-a odihnit și a crescut, se întinde pe un blat pe suprafața căruia a fost presărată puțină făină. Odată întinsă foaia se decupează rondele sau se modelează gogoșile, în mână. Se mai lasă la dospit încă 10 minute, pe o tavă.

Într-o tigaie cu pereți înalți, se pune uleiul la încins. În uleiul încins se așează gogoșile la prăjit și se dă focul la mediu, spre mic. În baia de ulei încins, gogoșile se vor prăji cât ai clipi. După ce s-au rumenit și au căpătat culoarea aurie, gogoșile sunt scoase o farfurie întinsă, pe șervețele de bucătărie ca să absoarbă uleiul. Apoi sunt într-un bol, presărate cu zahăr pudră și tocmai bune de servit