Evenimentul Zilei > Actualitate > Rețeaua de socializare Tik Tok, chemată în instanță. Se cer despăgubiri de 1 miliard de euro
Rețeaua de socializare Tik Tok, chemată în instanță. Se cer despăgubiri de 1 miliard de euro

Rețeaua de socializare Tik Tok, chemată în instanță. Se cer despăgubiri de 1 miliard de euro

După ce în aprilie, militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie au iniţiat un proces similar, mii de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii cunoscutei platforme video TikTok, informează Agerpres.

TikTok a dus la o efervescență a provocărilor pe care și le fac utilizatorii platformei. Izolarea datorată pandemiei a dus la creșterea exponențială a accesărilor. Adulții au postat cele mai absurde provocări și foarte mulți au încercat să-și ridice astfel cota popularității. Și în România au fost mulți utilizatori, toată lumea a știut de Alexandru Cumpănașu. Iar de curând judecătorul Cristi Danileț se filma jucând șotron.

Circa 64.000 de părinţi olandezi cer despăgubiri pentru copiii lor de la operatorii platformei video TikTok. În total, solicitările pentru despăgubiri se ridică la peste 1,4 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari), a anunţat Fundaţia olandeză pentru Informaţii de Piaţă şi Cercetare (SOMI). Iar aceasta, survine unui proces similar din aprilie inițiat de militanţi pentru drepturile copilului din Marea Britanie. Fundaţia SOMI este o organizaţie non-profit dedicată protejării drepturilor fundamentale ale utilizatorilor de servicii online.

Motivul invocat a fost că TikTok colectează date de la minori pentru a le prezenta publicitate direcţionată fără a le cere permisiunea. În plus, copiii sunt expuşi la pericole prin aşa-numitele provocări, în care utilizatorii platformei îşi cer reciproc să se lanseze în acte riscante.

TikTok este deţinută de grupul chinez ByteDance care a declarat anterior că a luat măsuri pentru a asigura siguranţa tinerilor utilizatori. Conform condiţiilor de utilizare ale TikTok, minorii au nevoie de consimţământul tutorilor legali. Copiii sub 13 ani nu au, în general, autorizarea să folosească acest serviciu. Operatorul platformei subliniază, pe site-ul său, că este controlată confidenţialitatea utilizatorilor, astfel încât aceştia să poată „alege setările corecte pentru ei”.

TikTok face victime

Comisia Europeană a anunţat, la sfârşitul lunii mai,  o revizuire a practicilor comerciale ale TikTok. În urma unui avertisment din partea Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC) privind încălcările drepturilor consumatorilor din UE, a fost lansat un dialog formal cu TikTok, a anunţat Comisia pe 28 mai. Comisia a menţionat, printre altele, „tehnici de publicitate agresive care îi vizează pe copii” ca fiind ”practici îngrijorătoare” ale TikTok. Sunt foarte multe victime ale provocărilor de pe TikTok. Doar luna trecută provocările de pe TikTok au făcut cel puţin trei victime în rândul copiilor.

Un băieţel de doar 11 ani, din Marea Britanie, a ajuns la spital în stare extrem de gravă şi a suferit două intervenţii chirurgicale.  Copilul a înghiţit bile magnetice, încercând o provocare de pe această reţea de socializare. La câteva zile, o fetiță de 13 ani, tot din Anglia, a ajuns la spital din aceeași cauză. Ea înghițise 15 bile magnetice.

Iar o altă fetiţă tot de 13 ani, din SUA, a încercat să facă o altă provocare de pe TikTok, dar a ajuns şi ea la spital într-o stare critică, cu arsuri de gradul III. Aceasta şi-a pierdut braţul drept şi mobilitatea gâtului, umerilor şi degetelor.

Se pare că fetița ar fi luat o lumânare, o brichetă şi o sticlă de spirt pentru a încerca să creeze o formă de inimă în flăcări, pe oglindă. Provocarea se numește „Can you feel my heart” (Poţi să îmi simţi inima).